Външно министерство даде срок на сирийския посланик да напусне страната ни
Външно министерство даде срок на сирийския посланик да напусне страната ни / снимка: Reuters

Временно управляващият посолството на Сирийската арабска република в София Салах Сукар ще бъде уведомен днес с нота от Министерството на външните работи /МВнР/, че трябва да напусне България в следващите 72 часа. Това информират от МВнР.

Мярката е в отговор на зверското убийство в Хула на повече от 100 души, извършено от режима в Дамаск, и продължаващото насилие срещу цивилни граждани в арабската държава, се посочва в съобщението.

Заедно с временно управляващия България ще трябва да напуснат и други двама дипломати от посолството.

МВнР е решило и да оттегли дипломатическия персонал от посолството ни в Дамаск и временно преустановява дейността на българското дипломатическо представителство в сирийската столица.

Изгонването на посланиците е координирана акция. Към този момент в нея са се включили Франция, Германия, Великобритания, Испания, Италия, Канада и Австралия. САЩ също обявиха официално, че са призовали сирийският посланик да напусне страната, а Холандия обяви посланика за "персона нон грата".

Междувременно френският външен министър Лоран Фабиюс изключи сухопътна военна операция в Сирия, предаде Ройтерс. "Сирийската армия е силна. Никоя държава не е готова да обмисля сухопътна намеса в момента. Има твърде голям риск конфликтът да се разрасне из целия регион, особено в Ливан", заяви Фабиюс.

Белгийският министър на отбраната Питер де Крем обаче заяви, че страната му е готова да участва във война в Сирия, "ако бъде поканена". Де Крем сравнява Сирия с "буре с барут" и добавя, че белгийското участие в евентуална военна намеса изисква предприемането на международна операция. По-нататък той добавя, че Белгия не би поела инициативата (за нападение), както и че "международна операция" означава действия на "немалка" група страни. Де Крем добавя, че е необходима подкрепата на международната общност и на ООН. Според него Белгия би участвала, ако подобно решение бъде взето от Федералното правителство.

Сирийският президент Башар Асад заяви на среща с пратеника на ООН и Арабската лига Кофи Анан, че "терористични групировки" са се активизирали из цялата страна и извършват все повече убийства и отвличания, съобщи сирийската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс.

Телевизията заяви, че страните, които финансират, въоръжават и дават убежище на терористи, трябва да приемат мирния план в шест точки на Кофи Анан. Анан посети Дамаск в опит да спаси мирния си план след избиването на 108 цивилни, сред които 49 деца, в централния сирийски град Хула миналата седмица.

"Успехът на мирния план зависи от спирането на тероризма, на тези, които го подкрепят и от пресичането на контрабандата на оръжия", заявил Асад на срещата си с Анан, предаде Франс прес.

Дамаск, който определя бунтовниците като терористи, обвинява въоръжени банди за убийствата в Хула.

Главната сирийска опозиционна сила - Сирийският национален съвет (СНС) приветства експулсирането на сирийски дипломатически представители от западни страни в знак на протест срещу репресиите в Сирия и призова Съвета за сигурност на ООН да приеме резолюция, която разрешава употребата на сила.

"СНС дава пълната си подкрепа за такива мерки и призовава международната общност да прекъсне всички дипломатически отношения със сирийския режим", се казва в изявление на СНС след обявените експулсирания на сирийски дипломатически представители. СНС призова западните страни, освен експулсиране на сирийски дипломати, да изтеглят и своите официални представители от Дамаск, за да изолират още повече сирийския режим.