Всеки притежава ценност на 50 години, кратък срок е, смятат от „България на гражданите
Всеки притежава ценност на 50 години, кратък срок е, смятат от „България на гражданите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Всеки притежава ценност на 50 години, кратък срок е, смятат от „България на гражданите"
70085
Всеки притежава ценност на 50 години, кратък срок е, смятат от „България на гражданите"
  • Всеки притежава ценност на 50 години, кратък срок е, смятат от „България на гражданите"

Според разпоредба в Закона за културното наследство 4 години затвор грози всеки, който притежава културни артефакти над 50 години, което е прекалено кратък срок. Това заяви Димитър Делчев от движение „България на гражданите". По думите му всеки гражданин има в дома си или в колекция ценност на 50 години, като подчерта, че в други държави срокът е доста по-дълъг. Според Людмил Веселинов от Движението, терминът "културна ценност" е много широк и в него попадат много предмети. По думите му разпоредбата ще засегне както колекционерите, така и творците, които имат собствени творби, по стари от определената възраст.

Според Димитър Делчев проблемът е не толкова в Наказателния кодекс, колкото в разпоредбата в закона за културното наследство.

„Разпоредбата, която предвижда затвор до четири години за хора, които притежават, държат културни ценности, които не се регистрирани и идентифицирани. Проблемът не е толкова в Наказателния кодекс, проблемът е по-скоро в препращането към понятието „културна ценност" в Закона за културното наследство, където „културна ценност" е определено толкова общо, че вътре могат да влизат предмети, като марки, които са по-стари от 50 години. Между другото проблемът също така е и, че срокът на тези 50 години е изключително кратък", заяви Делчев.

Според Диана-Мария Райнова, галерист и член на движение „България на гражданите", много колекционери и граждани ще имат проблем да заплатят таксите за регистрация на творби от изобразителното изкуство, която в момента е 15 лева на творба.

„Моята леля, например, която е на 80 години и има картини по наследство, които са над 50 години и са културна ценност, е с пенсия 300 лева и тя даже няма да може да си плати идентификацията, а камо ли нещо друго и попада под този закон и отива в затова", допълни Райнова.

Според членовете на движението разпоредбата цели облагодетелстване на богати колекционери, които са недокосваеми и не е ясно как са се сдобили с артефактите, които притежават.