ВКС възобнови делото за смъртта на Чората
ВКС възобнови делото за смъртта на Чората / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Върховният касационен съд (ВКС) възобнови делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората. Процесът, който ще се гледа още веднъж от самите върховни съдии, предстои да бъде разпределен и насрочен.

Преди четири години състав с председател Пламен Томов и членове Блага Иванова и Пламен Петков оправда петимата полицаи, подсъдими за смъртта на Димитров. Сега други трима върховни съдии ще трябва да се произнесат по вината на майор Мирослав Писов, сержантите Георги Калинков и Янко Граховски, старши лейтенант Борис Механджийски и капитан Иво Иванов. Преди да бъде решено окончателно, делото срещу тях три пъти стига до ВКС.

Първоначално Писов бе осъден на 19 години затвор, а останалите на по 18 години. Присъдите бяха неколкократно намалявани, докато процесът се точеше по инстанциите. Най-накрая ВКС ги оправда с мотива, че Чората е издъхнал не от побой, а от хронично заболяване.

Ангел Димитров-Чората почина на 10 ноември 2005 г. при полицейската операция „Респект”, разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков.

Искането за възобновяване на процеса беше направено от главния прокурор Сотир Цацаров след като Европейският съд за правата на човека осъди България по жалби на родителите на Чората, жена му и сина му. Съдът в Страсбург постанови те да получат 50 000 евро за неимуществени вреди, 17 000 лв. за разноски пред българските съдилища, 5000 евро и 818 лв. за разходи в самото производство пред Европейския съд за правата на човека.