Великотърновският митрополит Григорий ще ръководи БПЦ следващите седем дни
Великотърновският митрополит Григорий ще ръководи БПЦ следващите седем дни / снимка: Sofia Photo Agency, архив

След кончината на патриарх Максим, според устава на Българската православна църква най-старшият член на намаления състав на Светия синод - Великотърновският митрополит Григорий, в седемдневен срок трябва да ръководи БПЦ и заедно със Светия синод да избере наместник-председател на Българската православна църква. Това заяви за БТА Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет в коментар какво предстои в БПЦ след кончината на българския патриарх Максим.

Митрополитът, избран за наместник-председател на БПЦ, в рамките на три месеца трябва да организира избора на нов български патриарх, обясни Велинов. Той пожела изборът на нов глава на БПЦ да бъде успешен и да бъде избран този митрополит, който достойно да продължи делото на патриарх Максим.

Попитан кога ще бъде поклонението и опелото на патриарх Максим, Емил Велинов отговори, че решение за това ще вземе Светият синод на БПЦ. Той добави, че за него ще бъдат изпратени покани до поместните православни църкви.

Патриарх Максим почина тази сутрин около 4.00 ч. в правителствената болница „Лозенец”.