Върховният административен съд /ВАС/ отхвърли жалбата на КП "Изправи се БГ! Ние идваме!" и КП "Демократична България - Обединение" срещу решение на ЦИК, свързано с броенето на контролните разписки от машините за гласуване. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

Върховните магистрати приемат, че жалбата е неоснователна, а при постановяване на решението не са допуснати нарушения, които да обуславят неговата отмяна.

Напрежение заради решението на ЦИК за броене на всички разписки от машините

Основното изменение в Методическите указания е направено с решение на ЦИК от 9.11.2021 г., което е влязло в сила. С това решение е предвидено преброяване на контролните разписки да се извършва от 30 процента от секционните избирателни комисии, определени на случаен принцип с отделно решение на ЦИК. С процесното решение това е изменено, като вместо това е предвидено преброяване на контролните разписки да извършват 100 процента от секционните избирателни комисии.

Затова оспореното решение не само не е в противоречие с решението на ВАС, а напротив - доводите срещу обема на преброяването на разписките са счетени и неоснователни и е отхвърлена жалбата в частта за преброяване на контролните разписки от всички СИК, уточняват от съда.
БТА