отпечатъци
отпечатъци / Gulliver/Getty Images
Върховният административен съд внесе в Конституционния съд питане дали има несъответствие между разпоредбите за полицейска регистрация в Закона за МВР и Конституцията, съобщиха от съда.

Полицейските органи са задължени да извършват полицейска регистрация на лица, които са привлечени като обвиняеми за извършено умишлено престъпление от общ характер.

Съдът бе сезиран по казуса с принудителната полицейска регистрация от адвокат. Неговите мотиви бяха, че тя се извършва на обвиняеми, след като те откажат да ги снимат и да им се снемат отпечатъци и ДНК.

От ВАС посочват, че за полицейската регистрация няма предвиден контрол от независим орган. Няма и предвидена защита на лицето срещу извършваната полицейска регистрация. При негово несъгласие е предвидено принудителна полицейска регистрация, за което разрешението от съответния първоинстанционен съд е само формално. В това производство обаче лицето не участва. Няма възможност и да се обжалва разрешението за принудителна полицейска регистрация, посочват от ВАС.

Поради тези причини върховните магистрати са приели, че има несъответствие с Конституцията и съответните текстове в нея, които гарантират правата и свободите на гражданите, както и правото на защита. Също така и уреденото в основния закон положение съдилищата да осъществяват контрол за законност на актове и действия на административните органи, а гражданите да могат да обжалват всички административни актове, които ги засягат, освен изрично посочените със закон.
БТА