Ваксините за здравите, а не в гетата
Ваксините за здравите, а не в гетата / netinfo

По-разумно е да се имунизират срещу хепатит децата от незасегнатите райони на Пловдив. Така ще се предотврати прехвърлянето на затворената в гетата епидемия към останалите части на града, заявиха за Дарик джипита от Столипиново и Шекер махала.

Ваксината срещу хепатит се поставя двуетапно и няма гаранция, че отзовалите се ще се явят повторно, за да има нужния ефект. В ромските квартали има голям брой “гастролиращи” семейства, с лични лекари от други области на страната. Техните деца не могат да бъдат включени в списъците за имунизация, които ни задължават да изготвим, посочиха лекарите.

“Здравните власти ясно да формулират отговорностите на общопрактикуващите лекари в града за имунизирането на децата от "Столипиново" и Шекер махала срещу хепатит." За това настояват от Регионалния лекарския съюз в специална декларация до здравното министерство и общинските и държавни институции в Пловдив. "Ние не отказваме да ваксинираме, но настояваме за ясно формулиране на ангажиментите на семейните лекари и за заплащане на възложената работа", уточняват от съсловната организация. Колегията настоява ваксинирането на децата да се извършва в специални помещения, за да не се допусне смесване на рисковия контингент с останалите пациенти.

В същото време изпълнителният директор на Университетска многопрофилна болница “Св. Георги” в Пловдив доц. Илия Баташки заяви, че медицински екипи от университетската клиника са готови да поставят безплатно ваксините на всички 12 400 деца. По думите му, при добра организация, имунизацията може да приключи за няколко дни.

От Министерство на здравеопазването вече обявиха, че ваксинирането срещу хепатит започва в края на септември.