машина за гласуване
машина за гласуване / БГНЕС, архив
13 минути преди изтичането на крайния срок в ЦИК постъпи оферта по обществената поръчка за осигуряване на машини за гласуване за изборите на 26 март. Офертата дойде от фирма „Лирекс БГ”, която е осигурявала машините за експерименталния машинен вот в София на парламентарните избори през 2009 г. Управителят Манол Илиев заяви, че компанията има капацитета да осигури необходимите машини, но не пожела да даде гаранции, че това ще се случи. Предстои ЦИК да разгледа подадените документи и в случай, че ги одобри, в петък ще представи публично и финансовата част на офертата. От комисията не пожелаха да коментират какви са вариантите, ако тя бъде отхвърлена. Според решение на ВАС от началото на месеца, за предсрочния вот на 26 март ЦИК трябва да осигури машинно гласуване във всички над 12 500 избирателни секции, а не само в първоначално планираните 500.

Стефан Янев: Или машинно гласуване навсякъде, или никъде

Офертата постъпва в 16:17 ч. днес при краен срок – 16:30 ч. Към момента в ЦИК са подадени само документите на фирмата участник. Ако тя отговаря на критериите, фирмата ще представи и техническата част на предложението, след което ще се премине и към договаряне по финансовата страна. Конкретната оферта трябва да бъде представена публично този петък.
 
"Тъй като това е състезателна процедура с договаряне, в тази връзка към самото предложение освен заявлението, не е приложена техническата част на предложението. От тук нататък вече то ще бъде представено, при условие че всички оставали изисквания са изпълнени съгласно нашата поръчка и след това ще се премине към финансовата част на предложението", каза говорителят на ЦИК Александър Андреев.
 
Фирмата „Лирекс БГ” е била една от няколкото, отправили предварителни запитвания по обществената поръчка и е осигурявала и машините за експерименталното машинно гласуване в София през 2009 г.
 
Управителят й Манол Илиев не отговори защо офертата е подадена в последния момент и не даде гаранции, че машините наистина ще бъдат осигурени. По думите му за производството им са необходими не повече от 5 работни дни, но ако някой от необходимите компоненти за сглобяването липсва, доставката му може да отнеме повече от месец.
 
"Чисто технически една такава поръчка от близо 13 000 машини, въпреки че количеството е доста сериозно. Подобно количество може да бъде произведено в рамките на една седмица, но необходимите за това компоненти, при тях може да се случи нещо дребно да не достига, за да бъде доставено в срок. Доставката на тези компоненти обикновено е свързана със срок от поне един месец, ако не и повече. Така че рискове има. Не мога да дам гаранции", каза Илиев.
 
Той обясни още, че фирмата в момента участва и по друга обществена поръчка за осигуряване на машини за гласуване, само че в чужбина:
 
"В деня, в който ние чухме, че е излязло съдебното решение, касаещо този въпрос, в същия ден получихме пратка с една такава машина. Тя беше предназначена за друг проект за доставка на машини за гласуване в друга страна, но става дума за избори през есента и ние работим по този търг. В съответната страна процедурата върви към края си и шансовете да спечелим този търг за тази есен са не малки. Имаме специалисти, имаме софтуер, така че от тази гледна точка сме готови и има рискове, които могат да спънат работата", каза още Манол Илиев.

Машинното гласуване - мисия невъзможна

Въпреки офертата дали ще можем да гласуваме с машини за вота на 26-ти остава неясно. От ЦИК не пожелаха да коментират какви са вариантите, ако офертата бъде отхвърлена.
 
Междувременно победител по друга обществена поръчка на комисията – тази за информационната компания на ЦИК в социалните мрежи за предстоящия вот, се оказа фирма с почти нулева активност в интернет. Това е маркетинг агенцията „Милива ООД”, чиято страница във Facebook има 9 лайка, а последната публикация е от 2013 г.
 
Според изискванията на ЦИК фирмата трябва да „осигури публичност, да информира и повиши познанията и мотивацията на българските граждани, чрез разяснителна кампания в социалните мрежи.” ЦИК ще отдели за поръчката 90 хил. лв.
 
За видеоматериалите на ЦИК относно предстоящия вот пък ще отговаря компанията „Премиер студио плюс” на Силвестър Силвестров, познат и като Зюмбюла от триото „Братя Мангасарян”.