Часовете до очакваното падане на космическата станция намаляват
Няма реален риск китайската космическа станция „Тянгун-1“ да падне над България. Това каза началникът на Висшето военноморско училище във Варна флотилен адмирал проф.Боян Медникаров. В Планетариума на учебното заведение от 28 март е сформиран оперативен щаб, който непрекъснато следи данните за движението на станцията.
 
Космическата станция „Тянгун 1“ се очаква да навлезе в атмосферата в понеделник

Разпадането на „Тянгун-1“ се очаква да започне на 2 април около 4.00 ч. универсално време, обясни Медникаров. По думите му прогнозите са процесът да стартира над Атлантика, на около 5-6000 км от нашата страна.
 
„Тянгун-1“ пада към Земята по-бавно от предвиденото

"Твърде вероятно е докато стигне до нашите географски ширини станцията да се разпадне, но трудно може да се прогнозира какво ще бъде поведението на частите й", посочи Медникаров.
 
Ако видите отломки от космически апарати, не ги пипайте

Той допълни, че очакванията са те да засегнат по-скоро Италия и Испания, а не България. Медникаров напомни, че ако все пак на територията на нашата страна паднат осколки, хората не бива да ги пипат, защото са отровни.

Падането на “Тянгун 1” на Земята може да следите на живо ТУК

Междувременно височината на китайската космическа станция "Тянгун 1", която постепенно навлиза в по-плътните слоеве на земната атмосфера, е вече под 150 км, съобщи командването на въздушно-космическата отбрана на Северна Америка НОРАД. Според изчисленията на Европейската космическа агенция (ЕКА), "Тянгун 1" би трябвало да започне да се разрушава при тази височина (150 км).
 
Според прогнозата на НОРАД станцията ще престане да съществува в 3.47 ч. Критичната височина, приета от НАСА, е 122 км. Именно на тази височина совалките от програмата "Спейс шатъл" (Space Shuttle) преминаваха към аеродинамичен полет при завръщането си от комическото пространство.
 
Станцията "Тянгун 1" е на орбита от септември 2011 г. Тя е дълга 12 м и тежи 8,5 т. От 2013 г. полетът й продължи без хора, а през 2016 г. връзката с нея беше загубена.
БТА