/ Илхан Кючюк
Той е първият български политик, посетил Украйна след началото на войната
Посланикът на Украйна в България Н.Пр. Виталий Москаленко награди днес българския евродепутат от ДПС Илхан Кючюк с почетна грамота.

Посолството на Украйна изразява благодарност към лидера на европейските либерали за неговия принос в отстояването на принципите на международното право и предоставяне на хуманитарна помощ на украинските граждани, пострадали в резултат на агресията на Руската федерация.

Илхан Кючюк грамота Украйна
Илхан Кючюк

Най-голямата награда и признателност заслужават украинските граждани, за тяхната смелост в отстояването на правата си и запазването на целостта на държавата си. За мен е чест да получа тази почетна грамота. Това е признание не само за мен, но и за партията, която представлявам. Всички ние подкрепяме украинския народ и ще продължаваме да го правим!“, заяви Кючюк след получаване на грамотата.

На 24 февруари 2022 година Русия започна война срещу Украйна, лидерът на европейските либерали бе първият български политик, посетил няколко от пострадалите градове – Киев, Буча и Ирпин. 

Илхан Кючюк грамота Украйна
Илхан Кючюк

От свое име, а и от името на европейските либерали, Кючюк многократно е изразявал пълната подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и за европейската перспектива на страната.

Илхан Кючюк е посещавал Украйна два пъти от началото на войната, където е провеждал срещи на високо ниво с министри, с председателя на Върховната Рада (украинския парламент)  Руслан Стефанчук, с вицепремиера по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна Олга Стефанишина и други народни представители.