Убиецът на Мирослава не могъл да преживее неуспеха
Убиецът на Мирослава не могъл да преживее неуспеха / снимка: БГНЕС, архив

Трябва да се подхожда много внимателно и да се дозира информацията, която се дава на близките на отвлечената, както и на медиите. Причината за това е, че не се знае как тази информация може да бъде използвана от похитителите. Те могат, както е в случая с убитата Мирослава, да са много близки на семейството. Това заяви за бТВ Неделчо Стойчев, директор на Института по психология на МВР.

Самоубилият се похитител Стойчо е в полезрението на полицията още от 13 ноември. Благодарение на това, че е близък на семейството, той е успял да установи доверителен контакт с Мирослава. Представил е нещата като игра, че няма да й се случи нищо. Отвлечената е разпознала веднага нападателите си, каза още Стойчев.

Психологът посочи, че времето от обаждането до убийството е твърде кратко. Обажданията за искане на откуп до близките на Мирослава са фиксирани. Неделчо Стойчев обясни, че са изпратени две писма до близките на момичето, които обаче коренно се различават - едното било написано от момичето, а другото - с шаблон. Текстът на второто писмо е подготвено от самите похитители. „То даде основание да мислим за хора от близкия кръг на Борислав, който е приятел на сестрата на Мирослава Елеонора и е бил обект на искания откуп”,  каза психологът.

Похитителите са заплашвали, че ако не бъде изплатен подкупа от 250 000 евро, на Мирослава и на Елеонора ще се случи лошо. Между Мирослава и Стойчо е имало някакво доверие. Тя е повярвала, че всичко е наред и като направи това, което искат, ще я пуснат.

Второто обаждане към роднините на Мирослава е от уличен телефон, тъй като похитителите не са успели да активират телефона на момичето. Твърди се, че полицията не дава информация на близките на похитен човек. Това не се прави, защото полицията неглижира близките, а единствено и само за да не изтича информация, ако се окаже, че похитителят е сред близките, заяви директорът на Института по психология на МВР.

Според него похитителите действат много наивно. Двамата похитители Марио и Стойчо явно са смятали, че парите ще им ги дадат бързо. Те не са преценили правилно Борислав, като са смятали, че той не е респектиращ и лесно може да бъде манипулиран. От разговорите със Стойчо става ясно, че той няколко месеца преди да се случи отвличането е бил ангажиран като бодигард на Борислав, да го вози с автомобил му. Похитителите така са разбрали какво е финансовото състояние и всичко от живота на Борислав.

Първоначално похитителите са искали да отвлекат брата на Борислав, но в последствие Мирослава се е оказала по-подходящата жертва.

„След като беше задържан и след като мина полиграфа, Стойчо реши да си признае. Той се провали на два въпроса от въпроса. Първият въпрос беше дали е оставил второто писмо пред къщата на Борислав. Другият въпрос бе дали може да покаже къде се намира Мирослава. След това, след като разбрахме, че той е единият от похитителите, се започва с него една продължителна беседа за мотива на убийството и къде се намира момичето. В процеса на работа той реши да говори”, съобщи Стойчев.

„Ние сме най-разочаровани от завършека на този казус, заяви той. Никой от нас не искал това самоубийство да се случи. Той е доста комбинативен психопат и ние му се предоверихме. Той няма емоции и бе загрижен само затова дали може да си реши битовите проблеми”, разкри още психологът.  Според Стойчев, Стойчо изобщо не го е било грижа, че е отнел човешки живот. Стойчо е имал законно притежаван пистолет. Той въобще не е изпитвал никакво съжаление за това, което е направил. Според мен, той се самоуби, защото не можа да преодолее провала си, заяви директорът на Института по психология.

Това не е гаф на МВР, а неочаквана и трагична развръзка. Никой не е предполагал, че този човек ще се самоубие. Неговата енергия беше насочена да бъде запазен живота му. Имахме уговорка да стане защитен свидетел. Според Стойчев именно Стойчо е организатор на убийството.

Вчера бе открит трупът на 18-годишната Мирослава Николова от Перник, която изчезна в края на миналата година. Задържаха двама за нейното убийство, но единият от тях се самоуби. Мирослава изчезна на 7 ноември след тренировка по таекуондо в Перник. Тя е изпратила писмо до близките си, в което обяснява, че е похитена.