У нас липсва адекватна политика за защита на децата в интернет
У нас липсва адекватна политика за защита на децата в интернет / снимка: Guliver/Getty Images

Липсва адекватна национална политика по темата за защита на децата от онлайн сексуална експлоатация. Това заяви директорът на Националния център за безопасен интернет Георги Апостолов по време на публична дискусия за защита на подрастващите от сексуални посегателства в интернет.

В Деня за безопасен интернет Апостолов призова за координиран и структуриран подход в държавата, чрез който можем да бъдем сигурни, че децата в България не са подложени на онлайн риск. Според него, най-напред трябва да бъдат разгледани законодателните и правоохранителните мерки, но за сметка на това Народното събрание да не може да намери време, за да гласува ЗИД на Наказателния кодекс по Директивата за борба със сексуалната експлоатация на деца.

Апостолов каза още, че за да има структурна политика, трябва да се познават и новите тенденции. „При борбата с детската порнография нещата започват да се облекчават, но тази търговия се прехвърли в т.нар. сфера на „тъмния интернет”.

За сметка на това започват да се увеличават случаите на заснемане на порно за отмъщение, алармира Атанасов. Той подчерта, че постоянно се увеличава и процентът на сексуално насилие на деца между до 4 години. „Битката тук е много тежка. Тежка е и при педофилските посегателства, защото през изминалата година получихме 41 сигнала на горещата ни телефонна линия", обяви директорът на Националния център за безопасен интернет и подчерта, че „това е само върхът”, защото децата се обаждат, когато нещата наистина излязат извън контрол.

Един от основните проблеми, които Апостолов очерта, е липсата на адекватна образователната система. „Тя е в началото на 20 в. и за нея интернет не съществува. Съществува само час по информационни технологии", смята директорът на Националния център за безопасен интернет. Сред тенденциите, които се забелязват е и тази, че децата отдавна прекарват времето си във Facebook, защото са навсякъде другаде, където родителите не могат да достигнат до тях.

Статистиката за 2014 г. сочи, че на горещата телефонна линия на Националния център за безопасен интернет са подадени 2166 сигнала. Най-често те са за детска порнография и подбуждане на насилие.

Източник: БГНЕС