Тройната коалиция единна за реформата в МВР, Румен Петков остава
Тройната коалиция единна за реформата в МВР, Румен Петков остава / cнимкa: Sofia Photo Agency
Управляващата коалиция подкрепи структурните реформи в МВР и необходимите законодателни промени, стана ясно след края политическия съвет, продължил повече от четири часа. На този етап не стои въпросът за смяната на вътрешния министър и за промени в правителството, научи Дарик. В съвета на коалицията не участва единствено лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски заради планиран ангажимент в Португалия.

По време на Съвета вътрешният министър Румен Петков е представил подробно доклада си за проблемите в МВР, разказаха участници в сбирката. Политическият съвет на управляващата коалиция БСП-НДСВ-ДПС е подкрепил предложените в доклада на МВР-шефа мерки за реформиране на системата. Ръководството на трите партии са се обединили около становището, че докладът е добро основание за ясна и дълбока реформа в системата, която да я пречисти, обнови и направи по-прозрачна и ефективна. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Сред конкретните предложения за структурни реформи в системата на вътрешната сигурност е била обсъдена и идеята за създаването на постоянна парламентарна комисия за граждански контрол над дейността на Държавната агенция за национална сигурност. Другите мерки са отделянето на ДОИ и ДОТИ от МВР, нов закон за СРС-та, радикална трансформация на ГДБОП, повече полицаи на улицата, тестове за лоялност на работещите в МВР и др.

Лидерите на управляващата коалиция са декларирали единство и стабилност в мнозинството в навечерието на поискания от опозицията вот на недоверие към кабинета заради обвързване на МВР с престъпността. Съветът е заявил консолидацията на управляващите и подкрепата си за кабинета Станишев при предстоящото гласуване на вота на недоверие. От НДСВ също са заявили, че застават зад необходимостта от дълбоки реформи в МВР и че подкрепят правителството. Официално никой от участниците в Съвета на коалицията не направи коментар.

Чуйте реакциите на Касим Дал от ДПС, Минчо Спасов от НДСВ и Татяна Дончева от БСП, които също взеха участие в заседанието в резиденция „Лозенец”.