Три състезания на живот и смърт на евровота
Три състезания на живот и смърт на евровота / снимка: БГНЕС

Три състезания "на живот и смърт" на евроизборите прогнозира социологът Първан Симеонов по време на дискусия, организирана от института "Иван Хаджийски".

Едното състезание е между двете основни политически сили - БСП и ГЕРБ, които са с почти изравнени сили, второто - между по-малките партии като Реформаторския блок, "България без цензура", НФСБ, които според социолога имат шанс за по един евродепутат, и "Атака". Третото състезание е за АБВ, която, ако има евродепутат, ще има бъдеще и дори може да се оформи като партньор на БСП вляво, но ако не успее да вкара свой представител в Европейския парламент, това ще значи край на политическата кариера и на Георги Първанов, и на Ивайло Калфин, коментира Симеонов, цитиран от БТА.

Той обобщи, че от протестна ситуация вече сме в предизборна. Според социолога чернобелият политически процес ще роди търсенето на трети и Първанов се цели именно там. Има търсене за два типа ново ляво - радикално и патетично, а другото - европейско. Калфин може да заеме тази втора ниша и, ако проектът АБВ се разказва през Първанов, няма шансове, но ако се разказва през Калфин - има, смята Първан Симеонов. Той предупреди, че Реформаторският блок трябва да се подготви в маратонско бягане с препятствия - единият подводен камък е отношението към ГЕРБ на привържениците на Реформаторския блок, а вторият - да се осигури преминаването на подкрепата за отделните партии в блока към цялото обединение.

Димитър Ганев определи евроизборите като ключовото събитие за 2014 г. Чака ни много мръсна черна компроматна кампания, нищо общо с европейския мотив, който трябва да доминира, прогнозира той. Според него инициативата на Георги Първанов е удар по целта на БСП да бъде първа политическа сила и едно АБВ може да отнеме тази символна победа на БСП. За ГЕРБ евроизборите са важни, защото при по-добър резултат от БСП, ще могат да твърдят, че "още веднъж са били БСП". По-малките партии като Реформаторския блок и "България без цензура" пък трябва да докажат, че присъстват на терена.

Борис Попиванов определи януари като месец на значително политическо, а не социално напрежение. Според него лидерът на "Атака" Волен Сидеров е поставен в тежко положение да си отвоюва намалялата подкрепа. Той прогнозира, че "Атака" ще поеме по една антиевропейска писта за европейски избори, която може да се окаже печеливша. Според него лидерът на "Атака" ще се опита да раздели политическото пространство на два полюса - от едната страна той самият като защитник на европейското достойнство и чест, а от другата - поддръжниците на колониалните господари на България.

Попиванов коментира, че освен заявката на Реформаторския блок по отношение на ГЕРБ, третата линия на напреженеие е размразяването на АБВ, което той нарече "политическа иновация" - да членуваш в една партия и в същото време да се конкурираш с нея. Доста вероятно е Първанов да се стреми към собствена ниша, която да залага на говорене за националното съгласие и диалога, допусна социологът.

Социологът Петър Емил Митев обобщи, че България не само се намира в политическа криза , но кризата е и във всеки отделен сектор - и вляво, и вдясно, и в националистическия. Криза има и в центъра и към тази ниша, според социолога, се е устремила формацията на Николай Бареков "България без цензура".