/ БГНЕС
Датата 9 септември стана отново повод за размяна на остри декларации между червената опозиция и управляващите. 

Първи на трибуната застана социалистът Александър Симов. Думите му, че днес се навършват 76 години от промяната на 9 септември, обаче предизвикаха реакцията на мнозинството - ГЕРБ и "Обединени патриоти" напуснаха залата.

Според Симов сега било модерно да се говори лошо за 9 септември, но той нямало да го направи. 

"Поривът за един друг възможен свят никога не е изгасвал. Виждаме как все повече хора обръщат не обвинителен, а меланхоличен поглед, защото провалът на прехода ще кара цели поколения да се връщат към 9 септември, да разберат неговите уроци, мечти и неговите грешки", посочи той.

"Въпреки всички критики срещу демократичния преход, през последните 30 г. беше прекратена практиката за политическо насилие върху народа", отвърна му в декларация от името на ГЕРБ Тома Биков.

"9 септември е урок за всички български политици и за тези, които трябва да отстояват националния интерес. На датата няма извършена революция. Народът не участва в преврата, който е направен от външни фактори. Народът не избра кой да го управлява на 9 септември, той беше преместен силово в съвсем друго поле и 45 години трябаше да изтърпи да бъде там, където не му е мястото", отсече Биков.

Декларацията на БСП разгневи и депутата от "Обединени патриоти" Милен Михов. Той посочи, че изявлението на левицата е грубо, брутално използване на историята за политически цели.