Кирил Петков е говорил с наши депутати. Аз знам за поне трима. Аз имам доверие на членовете от парламентарната ни група. Ние сме тук за кауза, а не да бъдем купувани един по един. Може и да има някъде предател, но аз се съмнявам". Това каза на брифинг Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

"Петков е опитал да убеди депутат от "Има такъв народ" (ИТН) да се отцепи от парламентарната група и да подкрепи неговото правителство. Депутата, с когото Петков е разговарял, е Кирил Симеонов, член на бюджетната комисия", съобщи заместник-председателят на Народното събрание Ива Митева. 

Пред журналисти Симеонов разказа, че поканата за среща е дошла лично от премиера и се е провела снощи.

"Имахме кратка среща, на която той не ми е предлагал абсолютно нищо, напълно съм откровен – нито постове, нито пари или всякакви такива работи, просто си поговорихме и ми каза, че ако мога да си преосмисля позицията, за да не хвърляме страната в хаос и т.н. Цялостно ми каза, че нещата не може да продължават така. Срещнахме се близо до БНР мисля, не знам коя точно сграда беше, но не, не в заведение, в някаква негова лаборатория, или нещо такова", заяви Симеонов.

Информацията за разговора на премиера Петков с депутата Симеонов в търсене на подкрепа за актуализацията на бюджета и законодателните предложения на "Продължаваме промяната" предизвика остри реакции в Народното събрание, предаде БГНЕС.

Заместник-председателят на парламента Ива Митева посочи:

"Снощи късно му се е обаждал премиера, за да го убеждава в посока да поддържа правителството и кабинета и да гласува за бюджета. Чухме премиера още онзи ден да говори за 12 депутати, явно той в момента ги търси. Ако това е моралът за който той говори, ако това е борбата с корупцията, поздравявам го. Това, което виждам като закон, внесен вчера – показно как закони не се пишат."

По думите на Ива Митева засега няма информация дали са провеждани срещи и разговори с други народни представители от "Има такъв народ".

 "Кирил Петков иска да си организират собствен „Гешев“, за да си го използват за каквото искат. Това е също толкова неморално, колкото това, което направиха ГЕРБ и ДПС". Предложението на съдържанието на самия закон за КПКОНПИ е некадърно, защото те са слаби юристи. Лена Бориславова минава за юридически капацитет при Петков, но е нямало закон, който да е дала и нашите юристи да не са надраскали като контролно в червено", заяви Йорданов във връзка с реформата за КПКОНПИ. 

По думите му Милен Матеев от "Продължаваме промяната" си е позволил да говори неща, които не са верни. "Намекна се, че ние искаме да имаме свой човек в КПКОНПИ, който да има право на вето. На тогавашния коалиционен съвет аз и други колеги изразихме опасения да  не превърнем новия орган КПКОНПИ в стария. Кирил Петков искаше точно това. Той каза, че не вярва на ДАНС и службите, защото те са на президента и затова му трябва разследващ орган и паралелна прокуратура. Тогава им предложих да не е един, а четири човека, които да взимат решенията с пълен консенсус", каза още Йорданов. 

Защо напуснаха министрите на ИТН: Вижте стенограмата от заседанието на кабинета

"Човекът Киро, все още министър председател, ако му стиска, да поиска публична графологична експертиза за бележката, която е при нас", каза Йорданов относно показаната от депутата от ИТН Станислав Балабанов бележка, за която той твърди, че е от премиера Петков. Самият Балабанов покани премиера да се подложат заедно на детектор на лъжата в парламента.

Относно четиримата министри от тяхната партия, които подадоха оставка, Йорданов заяви, че ще продължат да изпълняват функцията си като такива до момента, в който Народното събрание одобри оставките им, но "ако този цирк на управляващите продължи, тези министри биха спрели да ходят на работа". "Това е крайна мярка, но ако Кирил Петков изнаглее дотолкова, че да стои на власт и да се прави на луд като не внася оставките на министри, които не искат да са министри, може да се стигне и до блокиране на министерствата", каза още Йорданов.

Тошко Йорданов: Всички министри на ИТН ще подадат оставка

"Корупцията е епидемия и това го знаем всички. Въпросът е как да се борим с нея и този закон, който беше предложен, може ли да се пребори с тази корупция. И отговорът е "не". Това е така, защото този закон е на 90% преписан от действащия закон за противодействие на корупцията. Ние не искаме вето, искаме решенията да се взимат с единодушие", заяви от своя страна Ива Митева от ИТН.

Припомняме, че лидерът на ИТН Станислав Трифонов заяви, че слага край на коалицията и изтегля своите представители от нея. Премиерът Кирил Петков, пък изтъкна, че е готов да управлява с правителство на малцинството, а зад гърба му застанаха останалите коалиционни партньори. Последваха взаимни нападки и обвинения за това каква е истинската причина за събитията.

Регионалният министър Гроздан Караджов обвинява министър-председателят, че актуализацията на бюджета е внесена "задкулисно" и без да са приключили разговорите по темата. Премиерът Кирил Петков, от своя страна, определи като "неуместно' обвинението в задкулисие. По думите му "след като този бюджет беше обсъден няколко пъти на експертни съвети и това, че не се дават едни допълнително поискани средства, не мисля, че може да се води за задкулисно, особено когато реформата за КПКОНПИ е спряла, когато наши предложения за назначения в КПКОНПИ са блокирани, когато Закона за КПКОНПИ не се придвижва специално заради вашата партия".