Тачева: ЕК иска да види в България една надеждна правосъдна система
Тачева: ЕК иска да види в България една надеждна правосъдна система / netinfo

България е поела ангажимент през 2003 година при затваряне на глава „Правосъдие и вътрешни работи” следствието да премине към изпълнителната власт, което означава да стане с конституционна промяна. Това заяви министърът на правосъдието Миглена Тачева в предаването „Седмицата” на Дарик радио и добави:

За мен нерешен проблем остава с натоварването на следователите с работа от една страна, от друга страна да устоим европейските ангажименти, от трета страна структурата да бъде направена в рамките на този конституционен модел

Идеята е да се натовари следствието с правомощия, но това може да бъде одобрено от Европейския съюз само чрез структурна промяна, каза министър Тачева. Прокуратурата може да функционира като независим орган първоначално, а в последствие като орган на изпълнителната власт, отбеляза правосъдният министър. По думите й, изпълнителната власт носи цялата отговорност за състоянието на обществото, следователно тя може да контролира и стимулира работата на обвинението.

Трябва да се установи в каква конституционна рамка може да се обсъждат възгледите на следствието и прокуратурата за бъдещето, каза тя и добави, че трябва да се уточни и дали са необходими промени в основния закон. Европейската комисия иска да види в България една създадена надеждна, стабилна правосъдна система, която работи, която действа ефективно и когато има извършено престъпление да са създадени достатъчно механизми то да бъде разследвано и разкрито в кратки срокове, а чак след това съдебния процес да приключи в сроковете, за който говори Европейската конвенция за защита на правата.