Съвет на МОН одобри учебните програми за 2-ри, 6-ти и 8-ми клас
Съвет на МОН одобри учебните програми за 2-ри, 6-ти и 8-ми клас / Impact Press Group, архив

Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование обсъди и прие учебните програми за 2-ри, 6-ти и 8-ми клас, с направените предложения и становища. Това съобщава пресцентърът на Министерството на образованието и науката

В заседанието на Отрасловия съвет са участвали представители на национално представени синдикални и работодателски организации в образованието, директори на дирекции и експерти от МОН. В обсъждането е участвал и заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

Кунева не иска да бави закона за предучилищно и училищно образование

Членовете на съвета са одобрили и графика за обученията на експерти и педагогически специалисти за прилагане на новите учебни програми и стандарти.

Представените на съвета програми за 2-ри, 6-ти и 8-ми клас по български език и литература, история и цивилизации, музика и графикът на обученията отразяват получените становища в хода на обсъжданията.

Новите учебни програми предвиждали олекотяване, а не опростяване на материала

Очаква се следващата седмица те да бъдат представени официално и да бъдат одобрени от министъра на образованието и науката Меглена Кунева.

Социалните партньори са потвърдили ефективността на цялостната организация на просветното министерство за подготовката на системата на средното образование за промените, които настъпват след 1 август 2016 г., когато влиза в сила Законът за предучилищното и училищното образование.