Съдът върна на работа видинския кмет Герго Гергов
Съдът върна на работа видинския кмет Герго Гергов / снимка: Dariknews.bg, архив

Софийският апелативен съд възстанови на работа отстранения през август 2014 г. от поста видински кмет Герго Гергов. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и влиза в сила веднага.

След три поредни съдебни дела и отхвърляне на искането за възстановяване на поста, последното от които в Софийски градски съд, от днес Герго Гергов е възстановен на работа.

Кметът Гергов бе отстранен от поста си през август миналата година по искане на Софийска градска прокуратура след съвместна акция на новосформираното звено за борба с корупцията и Държавната агенция за национална сигурност в края на юли 2014 година.

Отстраниха от длъжност кмета на Видин

Герго Гергов бе обвинен, че умишлено е нарушил служебните си задължения по Закона за обществените поръчки с договор за доставка на храни в бюджетните учреждения и е нанесъл на Общината щети за 150 000 лева. Срещу Гергов бяха повдигнати и обвинения заради открити в дома му антични монети и патрони, за които няма разрешително. Гергов на три пъти обжалва наложената му мярка "отстраняване от длъжност кмет", но и трите пъти съдът отхвърли това искане.

Така се стигна до днешното окончателно обжалване пред Апелативния съд-София, който възстанови на работа кмета на Видин Герго Гергов.

От утре Гергов може да се върна законно на своя пост.