Решението не е окончателно, прокуратурата обяви, че ще протестира решението
Софийският районен съд взе решение да върне колата на Ивайло Цветков – Нойзи, обвинен за шофиране след употреба на алкохол.

Председателят на съдебния състав посочи, че тежестта на наказанията трябва да бъде съразмерна на тази на престъплението. Решението на съда подлежи на обжалване и протест. На 18 март Цветков получи условна присъда от Софийския районен съд, включително отнемане на шофьорската книжка.

Прокурор Николай Николаев каза пред медиите, че Софийската районна прокуратура ще протестира съдебния акт. Съдът и прокуратурата спазват закона такъв, какъвто е приет. Там пише, че автомобилът, който е управляван от водач с над 1,2 промила, се отнема в полза на държавата, каза още той.

“Сред мотивите на Софийски районен съд да не се изземва автомобила на Ивайло Цветков-Нойзи, с когото е карал в нетрезво състояние, е най-вече тълкуване на Конституцията и обявяване на закона за Наказателния кодекс за противоконституционен в частта за отнемането на автомобила. Според нас това решение преобръща съдебната практика”, обясни говорителят на СГП.

Николаев уточни, че Районен съд не би могъл да осъществи такъв инцидентен контрол.

"Само Конституционният съд може да обявява дадено решение за противкононституционно, решението на СРС не е правилно и обръщаме спора към Софийски градски съд”, обясни говорителят на СГП.

На 17 ноември м.г. Цветков беше установен да шофира след употреба на алкохол. Кръвната му проба показа 2,52 промила. Пред съда той се призна за виновен и се съгласи с предложените от прокуратурата 10 месеца условно с три години изпитателен срок. Също така шофьорската му книжката беше отнета за година и два месеца.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Марин Колев/БТА