Обвиняемият по делото за атентата срещу Алексей Петров - украинецът Роман Логвиненко
Обвиняемият по делото за атентата срещу Алексей Петров - украинецът Роман Логвиненко / БГНЕС, архив
Съдия Николай Николов от Софийския градски съд за втори път прекрати и върна на прокуратурата делото за атентата срещу Алексей Петров, съобщиха от съда. Обвиняем по него е украинецът Роман Логвиненко, който според прокуратурата е организирал покушението с гранатомети срещу Петров, който пък е подсъдим по други две дела – за рекет и изнудване и за пране на пари.

Атентатът срещу Петров беше извършен на 29 октомври 2015 г. в кв. "Кръстова вада" в София. Според обвинението Логвиненко е подбудил Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков да извършат нападението, докато Петров пътувал с шофьора си Стефан Борисов в брониран "Мерцедес S 500 Гард". На Т-образното кръстовище между улиците "Проф. Милчо Лалков" и "Светослав Минков" Темпински и Чорний стреляли два пъти по автомобила с гранатометите, но снарядите не проникнали в него.

Прокуратурата внесе обвинителен акт за опита за убийство на Алексей Петров

Обвинителният акт срещу Логвиненко беше внесен в съда в началото на септември миналата година, като от Софийската градска прокуратура обясниха тогава, че разследването срещу Темпински, Чорний и Балков продължава в отделно производство.
 
През октомври съдия Николов върна делото, като в разпореждането му се казваше, че от изложените от прокуратурата факти не се установява самоличността на участниците в атентата, конкретните им действия, липсвали и фактически твърдения за използваното оръжие. Ролята на Логвиненко като подбудител била спомената фрагментарно, едва в обвинителния акт, без да са изяснени взаимоотношенията му с останалите трима участници.

От СГП не се съгласиха с изводите на съдия Николов и протестираха връщането на делото, а конкретно за отношенията на Логвиненко с останалите участници, наблюдаващият прокурор видя прекален формализъм в изискването на съда за изясняването им. Софийският апелативен съд обаче подкрепи изцяло доводите на Софийския градски съд.
 

Обвиняемият по делото за атентата срещу Алексей Петров - украинецът Роман Логвиненко
БГНЕС, архив

Съдът върна делото за атентата срещу Алексей Петров на прокуратурата

От новото разпореждане на съдия Николов става ясно, че пропуските не са били отстранени и новият обвинителен акт бил идентичен с предишния.

"Единствената разлика между двата обвинителни акта и то незначителна, съдията-докладчик констатира при описанието /преразказа/ на показанията на свидетеля Б. /вероятно това се дължи на допълнителния разпит на последния, проведен след връщане на делото на СГП/", се казва в разпореждането на съда.

Съдия Николов отново е констатирал, че от обвинението срещу Логвиненко не става ясно кои са били изпълнителите на покушението, нито взаимоотношенията им с украинеца.

"Изискването в обвинителния акт да намерят фактическо описание обективните и субективни признаци на инкриминираната деятелност и участието на обвиняемия в осъществяването ѝ,  не е самоцел на съдията-докладчик, а представлява процесуална необходимост, която не само очертава рамката  на предмета на доказване в съдебното производство, но и гарантира осъществяването на едно от основните права на защита на обвиняемото лице, същият подробно да бъде информиран за характера и причините за обвинението срещу него", посочва съдията.