Прокуратурата внесе обвинителен акт за опита за убийство на Алексей Петров
Прокуратурата внесе обвинителен акт за опита за убийство на Алексей Петров / БГНЕС, архив

Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Роман Логвиненко за това, че е организирал опит за убийство на Алексей Петров през есента на миналата година.

От пролетта на 2014 г. до 29 октомври 2015 г. в София умишлено склонил извършителите Артьом Темпински и Максим Чорний и помагача Йевен Балков да участват в извършването на убийството на Петров.

Логвиненко е организирал покушението срещу Петров чрез даване на наставления и разпореждания, както и чрез обещаване на материална облага - сума в размер на 200 000 евро на тримата.

Второ неуспешно покушение срещу Алексей Петров (СНИМКИ/ВИДЕО)

Освен това умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез набавянето на два гранатомета РПГ-22, давал е съвети, разяснения и е организирал следенето на Петров. Обвиняемият е осигурил и автомобилите за извършване на престъплението - „Ситроен Саксо" и „Опел Астра".

На 29 октомври миналата година около 08.35 часа на кръстовище в кв. „Кръстова вада" Темпински и Чорний са направили опит умишлено да умъртвят Петров и шофьора му Стефан Борисов по начин и със средства опасни за живота на мнозина. Атентаторите са стреляли с гранатометите към лек автомобил „Мерцедес Ес 500 Гард". В него са пътували Петров и Борисов.

Стреляли с два гранатомета по колата на Алексей Петров

Същия ден около 8.30-8.40 ч. Петров излязъл от дома си. В подземния гараж го чакал личният му шофьор Стефан Борисов. Обичайно седнал на задната дясна седалка бронирания си автомобил „Мерцедес Ес 500 Гард".

Стрелбата с гранатомет срещу Алексей Петров връща спомена за гангстерските години

На кръстовище при навлизане в ляв завой Петров и шофьорът Борисов усетили два силни удара отдясно в предната част на автомобила, предхождани от два силни гърмежа. Предното панорамно стъкло на автомобила се спукало, стъклото на предната дясна врата се счупило и отломка от стена на сграда паднала и ударила автомобила. Включили се защитните системи на колата, която изпуснала димна завеса. Борисов продължил да шофира и се върнал в обратна посока, като паркирал автомобила в гаража на дома на Петров. Двамата не са пострадали при опита за убийство.

СНИМКИ: 29.10.2015 - опит за убийство на Алексей Петров

В хода на разследването обвиняемият Роман Логвиненко не дава обяснения. Той е задържан под стража в затвора в София. Очаква се Софийски градски съд да насрочи първото заседание по делото.

Разследването срещу останалите съучастници продължава в отделно дело.