Стрелбата с гранатомет срещу Алексей Петров връща спомена за гангстерските години
Стрелбата с гранатомет срещу Алексей Петров връща спомена за гангстерските години / БГНЕС

Бивш български агент по сигурността се измъкна без наранявания след нападение с гранатомет по колата му в София - поглед назад към времената на организирани престъпни банди в страната. Това пише агенция Ройтерс за днешното нападение с гранатомет край дома на бившата барета и съветник в ДАНС Алексей Петров.

Кой е Алексей Петров?

Агенцията припомня, че през 2010 година Петров е арестуван и са му повдигнати обвинения за ръководене на престъпна група, пране на пари, рекет, трафик на дрога, подкупи и данъчни измами. Впоследствие прокуратурата прекрати делото заради липса на доказателства.

Полицията, изпратена на мястото на инцидента, е „открила, че е имало стрелба с гранатомет" - агенцията цитира думите на министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Бъчварова потвърди, че е стреляно с РПГ по колата Алексей Петров

Алексей Петров, който е оцеля и след друго нападение през 2002 година, определи случилото се като „грешка". „Всичко, което съм направил, ме кара да мисля, че не съм дал причина на никого да предприеме тези действия срещу мен", каза Петров, цитиран от агенцията.

Алексей Петров: Стрелбата срещу мен е грешка

Ройтерс припомня, че Европейският съюз неведнъж е отправял критики към България заради липсата на резултати в борбата срещу организираната престъпност, провалът й в изпращането в затвора на корумпирани държавни служители и необходимостта от преразглеждане на своята неефективна съдебна система.

В материала за днешния инцидент се цитира и ген. Михо Михов, според когото оръжието, с което е извършено нападението, най-вероятно е взето от арсенала на армията. „Много е притеснително, връщаме се обратно в гангстерските времена", каза той.

Източник: БГНЕС