Процедурата по избор на нови двама членове на ВСС е нередовна, съобщиха след края на втория изборен ден от изборната комисия.

След като в събота от всички имащи право на глас над 2200 съдии гласуваха едва около 30%, при втория опит за избор в неделя, вота си дадоха само 26 процента, уточниха от комисията.

Безпрецедентен провал на гласуването за нови членове на ВСС

За да е легитимен изборът, първоначално трябваше да са гласували поне половината магистрати. Понеже това не стана, законът предвижда второ гласуване, което трябваше да събере минимум 33%.

След близо три часа заседание изборната комисия е решила, че започва процедурата от самото начало. Това решение е взето с 5 от гласовете на 9-членната комисия. Другите четирима членове са били с особено мнение.

Съдиите имаха възможност да изберат двама свои представители в кадровия орган, след като Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев подадоха оставки. За техните места в гласуването се явиха съдиите Марина Михайлова и Деян Денев.

Бивш член на ВСС става заместник-министър на Янаки Стоилов

За бойкот на изборите първо се обяви Съюзът на съдиите в България, а след това започна и подписка сред съдии. Провалена процедура по пряк избор на член за ВСС досега не е имало.