САЩ обвиниха български съдия в корупция. Андон Миталов е българинът, на когото САЩ наложиха забрана да влиза в страната, предава NOVA.

Миталов е съдия в Специализирания наказателен съд. Мярката беше обявена от държавния секретар Майк Помпео и важи както за Миталов, така и за съпругата и дъщеря му.

Екип на NOVA успя да разговаря със съдията.

САЩ забранява на съдия Андон Миталов и семейството му да влизат в страната

„Ще обясня допълнително”, каза магистратът, който напусна работното си място към 17:30 ч. На въпрос на NOVA корумпиран ли е, Миталов отвърна: „Какъв е този въпрос?”, затваряйки грубо вратата на таксито си.

Според изявлението на държавния секретар Майк Помпео причината за мерките срещу Миталов е „участие в корупция”. Миталов е магистратът, който пусна председателя на Движение „Русофили” Николай Малинов в Русия в момент, в който той беше с повдигнато обвинение за шпионаж.

За това, че ще има българин с такава забрана беше обявено във вторник в ефира на NOVA от американския посланик Херо Мустафа.

Гешев: Медиите да питат Лозан Панов за съдията със забрана от САЩ

„Със зъби и нокти ще борим корупцията. За да назовем конкретно лице, ние трябва да имаме доказателства”, заяви Херо Мустафа. Ден по-късно в изявление до медиите Майк Помпео огласи името на първия в списъка.

„Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция”, се казва в изявлението на Помпео.

„В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България”, се казва още в изявлението.

NOVA