Свидетелство за съдимост по имейл в чужбина
Свидетелство за съдимост по имейл в чужбина / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Българите, живеещи в чужбина, да не чакат с дни за свидетелство за съдимост, а то да се изпраща в консулствата и посолствата ни по електронен път. Това предлага Министерството на правосъдието да се запише в наредба, пише в. „Труд".

Получаването на документа във всяко представителство на България по света ще отнема един час, а държавата ще си спести разходи, твърдят от ведомството.
За целта човек трябва да отиде в посолството и да подаде заявление за издаване на свидетелство за съдимост и да представи акт за раждане (вече ще се допуска и нотариално заверено копие). След това служител ще сканира документите и ще ги праща по имейла в България. От Централното бюро за съдимост в София ще изпращат свидетелството по електронната поща, а в посолството само ще го разпечатват и заверяват.

Процедурата е съгласувана с Министерството на външните работи и няма пречка да стане факт веднага, след като изтекат двете седмици за обществено обсъждане на промените в наредбата. За това е достатъчно само подпис от правосъдният министър Зинаида Златанова.

В момента българите, които живеят у нас и нямат присъди, също могат да си вадят свидетелство за съдимост по електронен път.

С промени в същата наредба се дава право на съда, прокуратурата и МВР директно да проверяват дали някой е осъждан или не, а да не пишат до ЦБС. Така ще се спестят близо 2,5 млн. листове хартия.