Прекратиха гражданския договор на проф. Мирчев със СУ
Прекратиха гражданския договор на проф. Мирчев със СУ / iStock/Getty Images
След проверка и становище на Етичната комисия, ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков прекрати гражданския договор на проф. Михаил Мирчев. Това се посочва в съобщение, публикувано в сайта на университета.

Проф. Мирчев изрази своето мнение във Фейсбук, като благодари на ректора проф. Анастас Герджиков. "Три пъти разговарях с него. Впечатлен съм от високото му интелектуални и професионално равнище. По казуса той прояви лично желание да бъде максимално балансиран...Наясно съм под какъв натиск се е оказал. Благодаря му за личната му колегиалност. Накрая, искрено благодаря на колегите си от Факултет ФНОИ, по-рано бе ФНПП. Чудесно работихме заедно 22 години. Тук съм преподавал близо 10 дисциплини. Аз продължавам да си върша работата. И да бъда честен към фактите от живота. Младите имат нужда от това - още повече в днешното време.

Бъдете здрави. Приятна Нова 2021 година. Вярвам, че през нея много от примките ще се разхлабят около вратовете и душите ни".

От СУ припомнят, че на 11 ноември 2020 г. Студентското общество за равенство се обърна към ректора на Софийския университет със сигнал относно "тежките квалификации и реч на омразата на расова и етническа основа в лекциите на проф. М. Мирчев в курса "Социална работа с ЕТНО групи", който той води като хоноруван преподавател във Факултета по науки за образованието и изкуствата. Писмото беше изпратено и до широк кръг адресати и до медиите.

През следващите дни в Университета са получени множество писма в подкрепа на исканията от сигнала, както и писма в защита на проф. Мирчев, които отричаха в лекциите, качени в youtube, да се съдържат език на омразата, дискриминация и расизъм, а още по-малко нацизъм и фашизъм, посочват от СУ.

Студенти искат уволнение за професор от СУ и УНСС (ВИДЕО)


Ректорът на СУ е сезирал Етичната комисия с молба да провери твърденията в писмото за нарушение на Етичния кодекс на Софийския университет. Етичната комисия е дала възможност на проф. Михаил Мирчев и на студентите да вземат отношение към повдигнатите в писмото обвинения.

"Със свое писмо от 30 ноември 2020 г. проф. Михаил Мирчев отхвърля обвиненията, съдържащи се в сигнала, отрича лекциите му да съдържат расистко, ксенофобско и антисемитско съдържание, и подчертава, че акцентира на културната специфика, на особения манталитет и емоционална реактивност, на поведенчески стереотипи, на специфични форми на самостигматизиране и др., което е нужно за добрата практическа дейност на социалните работници на терен", се казва в съобщението от СУ.

В него се отбелязва, че в становището си по случая Етичната комисия изразява мнение, че в писмото на Студентското общество за равенство са налице както основателни твърдения, така и крайни квалификации и преувеличения.

Етичната комисия не приема твърденията на Студентското общество, че в своите лекции проф. Мирчев "разгръща крайно десни и фашистки теории", нито че същите са "изпълнени с ксенофобско и антисемитско съдържание".

Според Комисията установените от проверката нарушения на проф. Мирчев се свеждат до генерализацията, стереотипизацията и едностранчивостта в изложението по отношение на отделните етнически групи. Подсилени с внушения за враждебност и агресивност, те биха могли да затвърдят предразсъдъци и да водят до формиране на нагласи за дискриминационно отношение.

Въз основа на установеното от Етичната комисия и всички събрани материали ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков прецени, че е налице достатъчно основание да прекрати гражданския договор на проф. Мирчев.

Софийският университет винаги е бил водеща сила в защита на демократичните и либералните ценности. Той е в постоянно партньорство с ромски и еврейски организации, организатор е на съвместни събития, като отдаването на почит на жертвите на Световния ден на Холокоста, предлага програми, посветени на жените и половете, на интеграцията на малцинствата и на хората със специални потребности, откри единствената специалност "Хебраистика" в страната, се посочва в съобщението от СУ.

Пълният му текст е публикуван в сайта на Софийския университет "Климент Охридски".

Източник: БТА