Студентите по медицина искат по-добри условия за образование
Студентите по медицина искат по-добри условия за образование / www.sxc.hu
Студентите по медицина искат по-добри условия за образование
46100
Студентите по медицина искат по-добри условия за образование
  • Студентите по медицина искат по-добри условия за образование

Студентите по медицина в страната искат по-добри условия за тяхното образование. Те са на мнение, че младите български медици ще напуснат по принуда страната ни поради липса на реализация и адекватно заплащане. Бъдещите лекари настояват за увеличаване на бройката на противохепатитните ваксини за студентите, работещи с рискови групи пациенти и за подобряване на работата по програма „Еразъм" в сферата на медицинското образование.

Председателите на студентските съвети на медицинските университети и факултети в България са на мнение, че държавата ни не полага нужните усилия, за да убеди студентите си да останат и да работят в страната. Ние имаме най-много болници на глава от населението в ЕС. Това щеше да е хубаво, ако можехме да си го позволим, коментират студентите. Те апелират да бъде увеличена бройката за специализанти и докторанти към университетите. Всяка година 600 студенти завършват медицинските учебни заведения в България.

Ето какво каза още за Дарик Александър Иванов - представител на Медицински университет - Варна: „В България завършват страшно много лекари, а бройките за специализанти са доста намалели, което довежда до това, че голям брой български лекари напускат България в посока ЕС. Това би довело до сериозна криза в здравеопазването в следващите години. Вторият въпрос е обезпечаването на всички студенти, работещи с пациенти с безплатни противохепатитни ваксини поради това, че те всеки ден влизат в контакт с такива пациенти и има реална опасност от заразяване. Издръжката на един студент, който заминава по програма „Еразъм" за обучение е намалена с около 50%. Това обаче би довело до превръщане на програма „Еразъм" в елитарна, тъй като би позволило само на финансово обезпечените студенти да използват програмата.

В отговор на това Мария Фъртунова, директор на дирекция „Висше образование" в Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) изрази позицията, че ще бъде направено необходимото за разрешаване на проблемите. Утре студентите ще изпратят своята позиция до министър-председателя Бойко Борисов, на министрите на образованието и здравеопазването, както и до други официални лица.