/ Правителствена пресслужба
От Камарата на строителите поискаха вдигане на забраната за работа в часовете за почивка на хората от 14 до 16 ч. и прецизиране на наредбата за това. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет след среща с премиера Бойко Борисов.

Строителите уточниха, че искат промяна в наредбата, така че да се дефинира какво е шум и кои дейности е допустимо да се извършват в часовете за почивка следобед.

Китайска, турски и български фирми са кандидати за изграждането на тунела под Шипка


Искаме да има наредба за шума, която да обяснява какво е това шум - колко децибела. Естествено, не означава да къртим на главите на хората, но все пак трябва да има някакво разбиране, обясни Илиян Терзиев, председателят на УС на Камарата на строителите.

В отговор зам.-министър Николай Нанков, че регионалното министерство подкрепя идеята, но трябва да бъде обсъдено и с другите ресорните министерства, както и с обществото.

Според изпълнителният директор на Камарата на строителите Валентин Николов, за да се излезе от кризата е необходимо "строително цунами". Той обясни, че са предложили две основни мерки за задвижване на икономиката в сектора след извънредното положение - да се дават не повече от два обекта на една фирма едновременно, както и да се използва специфичен подход по отношение на цените, като се дефинира не обща цена на квадратен метър, а цени по дейности.
 

Камарата на строителите


От Камарата на строителите подчертаха, че трябва да бъде приоритет оставането на около 25 000 работници в България, които сега са се върнали у нас заради кризата.

По официални данни, този бранш представлява 200 000 заети с потенциал да расте нагоре в зависимост от обемите. На второ място - изпълняваме бързите разплащания по отношение на обществените поръчки. Ускорихме срока на разплащане по сертификати, за да може наистина доставчиците на услуги да са коректни към своите контрагенти, обясни зам.-министър Нанков.

Борисов: Използваме, че няма трафик, за да поправим мостовете по магистралите (ВИДЕО)

По думите му стратегията на кабинета е създаване на условия за заетост в строителния бранш чрез увеличаване на обемите. Ние създаваме механизми за това - програмата за саниране, както и реализацията на ВиК обекти, даде примери той и посочи, че с тези мерки ще осигурим достатъчно работа и проекти за малкия и средния строителен бранш.

По време на извънредното положение строителството у нас не само не е спряло, но с пълни темпове реализираме всички големи инфраструктурни проекти, добави Нанков.