/ Георги Димитров
На днешния блицконтрол в НС бяха засегнати въпроси за енергетиката, горските пожари и онлайн обучението
Служебният премиер Стефан Янев и неговите заместници отговарят на актуални въпроси от парламентарните групи в Народното събрание. В пленарната зала са министър-председателят и вицепремиерите Гълъб Донев и Атанас Пеканов.

Георги Димитров

„Законът за Енергетиката има нужда от сериозен прочит и търсене на решения как да се подобрят отношенията в енергетиката", каза служебният премиер Стефан Янев на днешния блицконтрол.

"Направихме няколко срещи с БЕХ по повод  цените на тока, вдигане на пазарните и борсовите индекси", допълни още Янев. Той посочи, че пиковата цената на борсата вчера е била 330 лв. В момента е около 250 лв за мегаватчас.

Преди около три седмици със заповед на служебния министър на енергетиката ТЕЦ "Марица - Изток 2" се е включила в енергийната система първоначално с един реактор, в момента работят три. Има готовност да работят и още. Служебният премиер обърна внимание, че пускането и спирането на един реактор в подобна топлоелектрическа централа е процес, който отнема време.

Освен заповедта на министъра ТЕЦ "Марица - Изток 2" да продава 1 милион мегаватчаса от тока си на регулирания пазар за едногодишен период, ръководството на централата търси пазари за дългосрочни договори. "Ако централата има договори на сегашните цени, тя би могла да работи, без да получава държавна помощ и да задоволява енергийната система. Не манипулациите на българската енергийна борса, а търсенето и предлагането в цяла Европа е факторът, който вдига цените", счита Стефан Янев.

На въпрос, свързан с горските пожари и техниката, с която да се подпомогне потушаването им, както и дали смята служебното правителство да вземе мерки относно това следващата година да се стартира процес, в който да се работи за това да има самолети или хеликоптери в помощ на горските пожари, Стефан Янев отговори така:

"Служебното правителство направи една крачка в тази насока. За средствата за гасене за пожари в Плана за възстановяване и устойчивост заложихме проект за медицински хеликоптери. Дай Боже да станат бързо. В по-широкия кръг относно летателните средства стигнахме до извода, че би било добре да се направи Държавна агенция, в която да има хеликоптери за гасене на пожари в извънредни ситуации", допълни още служебният премиер. 

"Имаме един хеликоптер, от вторник ще има още един на разположение, а по-късно и трети", каза Янев.

"Нашата техника е недостатъчна. Хеликоптерният въпрос и пълното му развитие могат да бъдат в една Държавна агенция, която да ги поддържа и мениджира. Надявам се следващото правителство да има време да го осъществи", заяви още Стефан Янев.

Относно онлайн обучението Янев каза, че наблюденията до момента показват, че то, както и липсата на социални контакти между децата, не е най-добрият вариант, но: "До момента това, което е направено като информационна кампания явно е дало резултати". 

"Мислехме за мотивационно подпомагане, като даване на валчери за тези, които се ваксинирани, да бъдат използвани в туристическия бранш. Служебното правителство трудно може да борави с бюджета и затова мога да го оставя да го мисли парламентът - да се помисли за такова перо", обясни още служебният премиер Янев.

Относно COVID пандемията и приближаващата бройка на 500 заразени от коронавирус у нас, Янев отбеляза, че в момента здравната криза се управлява от здравния министър. "Управлението на тази криза трябва да бъде в ръцете на медиците. За това, че се задава нова вълна се говори най-вече в средите на медиците. За обикновените хора най-широко разпространеното мислене е, че летният сезон ще бъде приблизително подобен на миналия. Резултатите, по отношение на заболелите обаче, говорят за обратното. До края на август тенденцията е за влошаване на ситуацията. От ръководството на министерството на здравеопазването говорят вече за оранжева зона", каза Янев.