Станишев: Здравеопазването се нуждае от спешна финансова инжекция
Станишев: Здравеопазването се нуждае от спешна финансова инжекция / Sofia Photo Agency, архив

Спешна финансова инжекция е необходима за българското здравеопазване. Това обяви в Пловдив лидерът на БСП Сергей Станишев след изнесеното заседание на Изпълнителното бюро на Националния съвет на партията. 450 млн. лв. по-малко в бюджета са парите за здравеопазване тази година, а дълговете на болниците непрекъснато нарастват. До края на годината трябва да се осигурят още 250 млн. лева, подчерта Станишев.

По думите му всяка година нуждите на здравеопазването нарастват с 200 млн. лв. Той определи като „пълен абсурд" сегашната ситуация и това, което заявяват от финансовото министерство, че ще изплатят дълговете от 130 млн. лева до март 2011 г. Според него дотогава болниците ще фалират, доставчиците ще си внесат исканията в съда, а най-вероятно целта е тяхната приватизация. За пръв път държавата и здравната каса не си плащат за свършена дейност, каза червеният лидер. Той допълни, че здравеопазването е една от възможните теми, заради която БСП и ДПС ще поискат вот на недоверие към правителството на ГЕРБ.

Станишев подчерта че, от БСП подкрепят исканията на Българския лекарски съюз за оставка на министъра на здравеопазването и финансовия министър.

В Пловдив лидерът на БСП обяви още, че не изключва възможността БСП да подкрепи в Пловдив кмета Славчо Атанасов за втори мандат. Според Станишев такава подкрепа е свързана с поемане на ясни ангажименти от страна на кмета Атанасов.

„Няма взето решение, но не е изключено БСП да се яви на местните избори и в коалиция с ВМРО - НИЕ", каза Сергей Станишев. Той бе категоричен, че основната цел на левицата е ГЕРБ да не спечели вота в Пловдив. Ще преценим силите си и ще решим как да се явим пред избирателите, подчерта лидерът на БСП. Една от целите на червените е спечелването на вота на половината от общините в региона, каза Сергей Станишев. Той прогнозира, че на следващите местни избори ГЕРБ ще използва ресурсите на цялата държавна машина и на МВР, за да маскари кандидатите на левицата.