Станишев иска от Етем алгоритъм за оповестяване на инциденти
Станишев иска от Етем алгоритъм за оповестяване на инциденти / снимкa: Sofia Photo Agency

Премиерът Сергей Станишев е възложил на министъра на извънредните ситуации Емел Етем до следващото заседание на Министерския съвет да предложи алгоритъм, по който да се действа в случаи подобни на този. Според Ивайло Калфин това е по-важно, отколкото да се четат параграфи кой не си е свършил работата.

По-рано в интервю за Дарик министърът на отбраната Николай Цонев заяви, че обстановката вече е спокойна. Дадохме указание да се отвори и летище София. Той заедно с министър Емел Етем и началника на Генералния щаб Златан Стойков прелетяха с хеликоптер над района на избухналите складове с боеприпаси, за да се запознаят със ситуацията.

Зона в радиус от 1,5 км около мястото на взривилите се сутринта складове с боеприпаси край село Чепинци ще остане отцепена до утре. Това съобщи министърът на отбраната Николай Цонев. Проверката установи, че обстановката е спокойна, вече няма обгазяване и до няколко часа ще утихнат и спорадичните искри, които все още излизат от подземните складове.

„Вече е проверено и село Чепинци, няма никакви осколки, има само хартия от сандъците, в които са били боеприпасите. Аварията, която започна тази сутрин в 06:30 часа е овладяна. Остана да бъдат разчистени само пътищата утре сутринта. Охраната, която остава на обекта е от между 1 и 2 км в зависимост, от коя страна е, няма никаква опасност нито за нея, нито за населението. Няма никакви обгазявания, има единични пукоти на 10-15 минути, предполагаме, че до няколко часа и те ще спрат. Ние наблюдаваме обекта и ще следим обстановката”, каза Цонев.

"Има определени правила как се строи тази база, има определени разстояния от населени места. Самите складове са направени като окопи, заградени са с земни насипи, всичко е спазено. Всички взривове са във вертикална посока и фактът, че ние не откриваме осколки никъде, с изключение на една, която казаха, че била на летището" добави Цонев.

Вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем е разпоредила на кметовете на засегнатите от взривовете села да направят оглед на къщите и да възложат на фирми да започнат утре сутрин остъкляване на прозорците и раздаване на керемиди на засегнатите къщи. Средствата ще бъдат платени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. До утре сутрин в района на взривилите се складове ще останат няколко коли на „Пожарна и аварийна безопасност” и един екип на „Гражданска защита”, съобщи още Емел Етем след огледа с хеликоптер на района на взривовете.

„След анализа на военните и огледа, който направихме с министъра на отбраната се разпоредихме и обявихме „по военному отбой”. Кметовете на двата районна са на мястото, информирахме ги, че населението може да се връща по населените места. Временно са затворени пътят Кремиковци – Челопечене, Яна – Кремиковци и Ботевград – Челопечене. Влаковете бяха спрени до Кремиковци, движението на влаковете беше пуснато”, каза Емел Етем.

„Разпоредих районите кметове много бързо да направят оглед по улиците и къщите. Още утре сутринта могат да поканят няколко стъкларски фирми, които да дойдат и да започнат смяната на счупените стъкла, както на частните, така и на обществените обекти.

Трябва да вземат фактури срещу тези поправки и по правилника на комисията тези средства ще им се възстановяват веднага. Могат да предприемат бързи мерки, ако се касае за счупени керемиди - могат да ги закупят още утре и да ги раздадат на хората, за да бъдат сменени. Всички други щети, които са по-сериозни, подлежат на друго описание по правилника на Междуведомствената комисия и трябва още утре да се формира една такава комисия на ниво община - да минат, да направят оглед на съответните обекти с представители на строителните дирекции, които са към общините, да калколират щетите и да кандидатстват веднага в комисията и те ще бъдат възстановени на хората”, заяви Емел Етем.

По- рано през деня вътрешният министър Михаил Миков съобщи, че ситуацията в Челопечене към момента остава тревожна, като допълни, че има стихване на огнищата на взривовете. Вътрешният министър не посочи кога специалисти и следователи ще могат да влязат във взривените складове и не пожела да коментира версиите по случая.

Михаил Миков бе категоричен, че няма информация за жертви и ранени при взривовете.