Станишев и Калфин отново не се явиха за изслушване в парламента
Станишев и Калфин отново не се явиха за изслушване в парламента / Sofia Photo Agency, архив
Станишев и Калфин отново не се явиха за изслушване в парламента
60701
Станишев и Калфин отново не се явиха за изслушване в парламента
  • Станишев и Калфин отново не се явиха за изслушване в парламента

Лидерът на БСП Сергей Станишев и евродепутатът от левицата Ивайло Калфин отново не се явиха на изслушване в комисията, която разследва корупцията по високите етажи на властта. Те трябваше да отговарят на депутатски въпроси относно заменки на земи по Черноморието през 2008 г. За сметка на това в комисията дойде бившият земеделски министър Валери Цветанов, към който се оказа, че няма въпроси, защото не е отговарял за заменките по време на тройната коалиция.

„Ние не сме поканили Станишев на парламентарно кафе, а сме го поканили на изслушване по силата на конституцията и няма да съгласувам абсолютно с никого и никога преди в Комисията за борба с корупцията не е имало такава практика да се съгласува между сътрудници", коментира председателят на комисията Яне Янев.

Димитър Лазаров от ГЕРБ каза: „Ни най-малко аз искам да бъда човекът, който да се интересува от движението на г-н Станишев, но очевидно в неделя беше тук. Днес, това, което научихме, ангажиментът на г-н Станишев е във Враца. Не зная дали е от сутринта, от вечерта, но докато зная, имаше среща с посланиците. Но за това става въпрос, ние не можем да гадаем кога ще се окаже, че г-н Станишев е свободен или не е свободен".

„Относно детективските упражнения на г-н Лазаров няма да правя коментар. Мисля, че е унизително за един народен представител да се занимава с подобни псевдо разследвания", заяви Мая Манолова от БСП. Лазаров я прекъсна с въпроса: „Народен представител да чете сайта на парламентарната група на БСП ли е унизително?". Представителката на левицата му отвърна: „Ако разбирате своите парламентарни ангажименти като това да сте обикновен клюкар за това кой, кога, къде е бил, в крайна сметка проблемът си е ваш".

Христо Бисеров от ДПС предложи: „Г-н Лазаров да обмисли възможността да покани бившия министър на културата, защото той има точно толкова отношение към проблемите, колкото и министърът на земеделието на храните. Всеки министър от бившия кабинет да се чувства поканен по принцип. Г-н Янев, вие само да правите график и когото всички се изредят, да се започне отново същата процедура, ако има време".

Председателят на комисията съобщи, че очаква много документи относно проекта АЕЦБелене" да бъдат разсекретени в средата на февруари. Това ще хвърли светлина върху корупционни практики на бивши министри, днес депутати, подчерта Яне Янев. По думите му ще им бъде поискан депутатският имунитет след като документите бъдат разсекретени.