Станишев: До развръзка на процеса се стигна благодарение на подкрепата на ЕС
Станишев: До развръзка на процеса се стигна благодарение на подкрепата на ЕС / netinfo
Завръщането на медиците ни от Либия е пряк резултат от концентрираните усилия на българската държава през последните години и на членството ни в Европейския съюз - на солидарността му с нас и на това, че партньорите ни застанаха много твърдо зад нашата кауза. Това каза министър-председателят Сергей Станишев, който приветства с "добре дошли" на летище София медиците ни, задържани през последните над 8 години в либийски затвор, се посочва в съобщение на правителствената информационна служба.

Битката беше продължителна и много мъчителна за всички, най-вече за медиците; важното сега е, че всичко приключи успешно, допълни той. Драмата свърши, вече сте у дома, вече сте свободни хора, каза премиерът Станишев на Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, Здравко Георгиев и Ашраф ал-Хаджудж, които пристигнаха в България със специалния френски самолет, придружени от еврокомисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер и съпругата на френския президент Никола Саркози - Сесилия Саркози.

Решението на Висшия съдебен съвет на Либия от 17 юли беше ясен знак за приключването на съдебната фаза на процеса и шанс да се финализират всички усилия, полагани от наша страна с подкрепата на Европейската комисия, както и на страните членки и особено Германия, Франция и Великобритания за постигане на крайния резултат - завръщането на нашите медици на родна земя, каза още министър-председателят.

Той изрази благодарност към всички приятели на България в Европейския съюз и по-специално на председателя на Европейската комисията Жозе Барозу, на еврокомисаря Бенита Фереро-Валднер, на г-жа Сесилия Саркози и на ръководителите на държавите, които застанаха ясно и категорично зад нашата кауза, се посочва в съобщението.

Според премиера, решаващо значение за постигането на този щастлив резултат е имало това, че след влизането на България в ЕС успяхме да превърнем въпроса с осъдените българи в проблем на отношенията между Либия и ЕС.

От своя страна еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер отбеляза на Летище София, че дължим радостта от този хуманитарен успех на колективните усилия на ЕС и по-конкретно на ролята на Франция. Това се дължи на усилията на ЕС и на България, посочи тя, като отбеляза и усилията на председателствата на Великобритания, Германия, Португалия, Франция.

Министър-председателят Сергей Станишев съобщи, че правителството ще обсъди на свое заседание подкрепата, която предстои да окаже на медиците и ще разгледа всички детайли по отношение на здравните им осигуровки в периода, в който те са арестувани.

В рамките на церемонията по посрещането бе оповестен и президентският указ за помилването на българските медици и палестинския лекар с българско гражданство, допълва правителствената информационна служба.