Средствата за профилактика в бюджета на Здравната каса не се усвояват
Средствата за профилактика в бюджета на Здравната каса не се усвояват / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В бюджета на Националната здравноосигурителна каса има заделени средства за профилактика, които всяка година не се усвояват, каза пред журналисти директорът на НЗОК д-р Пламен Цеков. Според него това е така, защото гражданите се явяват само на профилактичните прегледи, които се осигуряват от работодателите и не посещават личния си лекар за такъв. Цеков не уточни колко са неусвоените средства. 

Профилактичните прегледи, които НЗОК заплаща, не могат да служат пред Главна инспекция по труда като доказателство, че гражданинът е преминал такъв преглед, допълни Цеков. Според него е необходим дебат, в който да се стигне до вариант профилактичният преглед, извършен при личния лекар, да се признава от инспекцията. Така ще се даде възможност на бизнеса да се разтовари от един допълнителен разход, а в същото време личните лекари ще имат възможност да си вършат работата, според Цеков.

Има разлики в пакетите на профилактичните прегледи, извършвани от личен лекар и по линия на работодателя, но голямата част, която се изисква от Инспекцията по труда се извършва от личните лекари. Такова дублиране се получава при почти всички трудещи се. Има специализирани прегледи, които пак ще бъдат задължение на работодателите, защотоНЗОК не ги заплаща, поясни Цеков.

В събота в предаването „Седмицата” на Дарик Пламен Цеков съобщи, че е обсъждал със здравния министър Десислава Атанасова възможността профилактичните прегледи да се признават от Инспекцията по труда. Той уточни, че предстои идеята да бъде представена на социалния министър Тотю Младенов, който да каже дали това е възможно. „Профилактичните прегледи да се признават от Инспекцията по труда, за да може всички български граждани, които работят, да се явяват задължително при фамилния си лекар. Така броя на непрофилактираните рязко ще спадне”, обясни тогава Цеков.