Очаква се евакуацията да се проведе в два полета
Екип на Държавния авиационен оператор е в готовност да излети за Ливан, незабавно щом има зелена светлина за осъществяване на полета, с който стартира поетапната евакуация на сънародниците ни. Определени са и служителите от българското външно министерство, които ще придружават първата група български граждани.

Това беше докладвано на министър-председателя Димитър Главчев на среща тази сутрин в Министерския съвет по повод ситуацията в Бейрут.

Заради нарастващото напрежение в Близкия изток: Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан

Най-вероятно сънародниците ни в Ливан ще бъдат евакуирани с два полета на правителствения самолет, заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов във Варна където бе гост на официалното откриване на учебната година във Висше военноморско училище (ВВМУ) в града.

По думите на Запрянов представители на въоръжените сили също участват в подготовката по прибирането на сънародниците ни. Има координация на международно ниво, както и на ниво НАТО, тъй като реализацията на такива полети, е сложна. Най-важно е евакуацията да бъде безопасна, подчерта министърът. Той допълни, че въоръжените сили засега не са получавали задача да се лети до Ливан с военни самолети.

Към момента сред завръщащите се с организирания полет българи няма такива, които да са заявили нужда от настаняване. Въпреки това МВР е в готовност да окаже съдействие с базите си.

Междувременно продължават да бъдат разглеждани и други варианти за евакуация на сънародниците ни от Бейрут.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Правителствена информационна служба, БТА