Сметната палата е за частно финансиране на партиите, но с фиксиран таван
Сметната палата е за частно финансиране на партиите, но с фиксиран таван / Sofia Photo Agency
Съотношението между държавното съфинансиране на партиите и даренията да бъде 80 към 20. Това предложение лансира председателят на Сметната палата Валери Димитров на дискусията по промените в изборното законодателство, организирана от президента Георги Първанов.

Според Валери Димитров много по-чисто е държавната субсидия за политическите партии да бъде завишена многократно за сметка на данъкоплатеца, защото е за предпочитане зависимост от държавата, отколкото от някой неясен субект.

Шефът на Сметната палата коментира, че е допустимо да се помисли за частно финансиране на партиите, но да се определи таван за това. Той направи заявка за по-големи правомощия на Сметната палата, защото в момента тя прави само проверка на партийните документи, без да може да съпостави приходи и разходи.

„Няма кой да контролира партиите, Сметната палата не ревизира и не разследва, контролът й е последващ”, каза на политиците Димитров. Той призова по френски модел органът, който ще контролира финансите, да има законова защита и регламентиран статус, за да се предотврати натиска върху него.