Служителите на затворите излязоха на пореден протест
Служителите на затворите излязоха на пореден протест / БГНЕС
Служителите на затворите излязоха на пореден протест. Исканията им са увеличение на заплатите с 20%, назначаване на нови служители и по-добри условия на труд.

След 100-те милиона лева, които получиха полицаите, надзирателите са категорични, че няма да се откажат от исканията си. До протест се стигна, след като преди по-малко от седмица министъра на правосъдието Цецка Цачева проведе работна среща с представители на Синдиката на служителите в затворите и Синдикат „Охрана”, където всичките им искания бяха отхвърлени.

Служителите на затворите излязоха на пореден протест
БГНЕС

Един от протестиращите съдебни охранители Ясен Тодоров обясни, че освен липса на служители  в затворите има и липса на оборудване.

Той коментира, че служителите на на ГД „Охрана” и ГД „Изпълнение на наказанията” са дискриминирани. В момента разликата между заплатите в двете системи е около 200 лв. Преди по-малко от седмица министъра на правосъдието Цецка Цачева проведе работна среща с представители на Синдиката на служителите в затворите и Синдикат „Охрана”. Тодоров обясни, че на срещата са били отказания всички техни искания. Аргументът на Цачева бил, че министерството няма средства за обезпечаване на тези искания.

Служителите на затворите излязоха на пореден протест
БГНЕС

"Ние винаги сме искали увеличението да бъде 20%, просто по разчет министерството реши, че ще ни даде тези 5% и че нямат средства за другите. На 10 февруари имаме събрание цялата организация във Варна и там ще излезем с решение как ще процедираме занапред. Не е достойно заплащането, което получаваме", допълни още Ясен Тодоров.

С какви искания ще излязат на протест служителите в затворите?

Протести ще има на много места в страната. В сряда ще има демонстрации пред съдебните палати в различни градове. Поротестиращите се заканиха, че  прояви на недоволство ще има и при всяка визита на правосъдни министри от ЕС.