Могат ли хората, останали без ток по време на бурята и с повредени уреди да получат компенсации от енергодружествата?

В нормативната уредба пише, че ако електроразпределителните дружества не ни пуснат тока до 24 часа след неговото спиране - то те дължат по 30 лева компенсация на всеки абонат, информира NOVA.

В три села на община Монтана все още няма ток, а в пет няма вода

При над 36 часа без ток, дружествата дължат по 20 лева за всеки 12-и час без ток. За да получат хората такова обезщетение обаче има условие - да няма в сила бедствено положение или доказан форсмажор.

След като в събота снежната буря връхлита добричкото село Бенковски Димедин Белбер остава без ток 5 дни. Аварията нанася щети и в хранителния му магазин.

„Защитата на фризера ми е изгоряла заради токовите удари, когато пробваха мрежата. Сега не знам”, казва Димедин Белбер.

Заради повредения фризер той изхвърля голяма част от стоката в магазина си.

„Заради тези щети, които понесохме, би трябвало да бъдем компенсирани. Не знам как, но би трябвало”, смята Димедин Белбер.

„В Общите условия на компанията се посочва, че неустойки се дължат в случаите, когато преустановяването на снабдяването с електрическа енергия е по вина на компанията. Това изключва причини като природни бедствия”, заявиха от EVN Bulgaria.

Според енергодружествата не е необходимо в дадена община да е било обявено бедствено положение, за да откажат да изплащат компенсации.

В Габровска област има абонати, които четири денонощия са без ток

Позицията на „Електрохолд”: „Никъде в Общите условия не фигурира определението „бедствено” или „извънредно положение” като условие за наличието на непреодолима сила”.

Омбудсманът обаче не приема това обяснение.

„Крайно неуместно е да се позовават на форсмажор, когато областният управител е този, който трябва да определи ситуацията като такава”, смята Диана Ковачева.
 
NOVA