Сините искат проверка на звукозаписите, правени в президентството
Сините искат проверка на звукозаписите, правени в президентството / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сините искат проверка на звукозаписите, правени в президентството
27393
Сините искат проверка на звукозаписите, правени в президентството
  • Сините искат проверка на звукозаписите, правени в президентството

Дирекция "Държавен протокол" да извърши щателна проверка на всички звукозаписи, извършвани в президентските канцеларии, поискаха от Синята коалиция.

Според депутата Асен Агов в Закона за държавния протокол и създадения към него правилник не се разрешават звукозаписи на международни срещи. Международната практика е да се правят ръкописни записки, се казвало в писмен отговор, изпратен на депутата до министъра на външните работи Николай Младенов. От ведомството посочвали, че има практика да се правят записи на срещи в рамките на ООН, но при писмено съгласие на участващите в тях.

"Трябва да се установи дали тези записи са извършвани съгласно закона за държавния протокол, ние казваме, че са извършвани извън този закон. Тези некомпетентни действия на президента могат сериозно да навредят на интересите в международен план. Президентът носи пълна отговорност за този извън законов произвол, който е предприел. Трябва да даде обяснение защо и по чие решение са извършвани тези записи", каза още Асен Агов.