/ ThinkStock/Getty Images
Премахването на трите най-добри години осигурителен стаж от формулата за изчисляване на пенсиите трябваше да доведе до увеличаване на размера на пенсиите за новите пенсионери, а не да ги намалява. Така бившият социален министър и автор на продължаващата и сега пенсионна реформа Ивайло Калфин коментира пред Дарик симулационния модел на НОИ, който показва, че 37 процента от хората, които ще се пенсионират по новата формула, ще получат по-ниска пенсия в сравнение с такава, изчислена по старите правила. Моделът на НОИ беше подготвен след запитване на вестник "Сега", а според данните на института за 2019-та година ощетени с по-ниски пенсии ще бъдат около 30 хиляди души. Според Калфин орязването на новите пенсии се корени в заложените в края на миналата година ограничения в пенсионната формула - запазването на тавана на пенсиите, спряното увеличение на тежестта за година осигурителен стаж, както и изключването на още три години от формулата.

8000 репресирани пенсионери ще получават по-висока добавка
 
Отпадането на трите години осигурителен стаж преди януари 1997 година, които човек сам можеше да избере, беше заложено да влезе в сила от тази година във втория мандат на ГЕРБ , когато социален министър беше Ивайло Калфин. Според него обаче ефектът по-ниски пенсии за близо 40 процента от бъдещите пенсионери не се дължи на липсата на тези три години, а на допълнителните промени, измислени преди няколко месеца.
 
„Защото за новите пенсионери, първо, трябваше да отпадне таванът и второ, трябваше да се увеличава всяка коефициентът за година трудов стаж. С промени от 2019 г. се отряза тази възможност да се получават по-високи пенсии и всъщност се сложи таван на всички пенсии не повече от 40% от дохода, което е голямото ощетяване за много хора“, коментира Калфин.

Над 330 000 души получават социална пенсия за инвалидност
 
Допълнителното отпадане на годините осигуряване между 1997-ма и 1999-та ще има различен ефект за пенсиите на хората, в зависимост от това, дали са имали по-висок или по-нисък доход преди 2000-та година, обясни още Калфин. Според него това отпадане нарушава логиката на реформата:
 
„След като има статистика и точни данни за всеки с колко е осигурен и какъв му е приносът в осигурителната система, няма логика да отпада това право. Така че това е една от неразумните промени, които водят единствено до това да се поддържат ниски пенсиите“.
 
Според Ивайло Калфин възможните решения в тази ситуация са отмяна на последните ограничения във формулата или даване на право на избор по коя от двете формули да се пенсионират новите пенсионери.