/ Георги Димитров

Министерство на здравеопазването е създало максимална възможност да се проведат изборите на 2 октомври при минимум ограничения, това заяви пред медиите служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев.

"Реално никакви забрани не се налагат и никакви ограничителни мерки. Повечето са с препоръчителен характер", допълни ресорният министър.

Той обясни, че основното, което трябва да се спазва, е проветряване на помещенията, спазване на дистанция и дезинфекция на работните места и машините, с които се работи в изборните секции. 

Ограничителни мерки към гласуващи няма

По думите на министъра в момента COVID ситуацията е спокойна. 

"Няма никакво натоварване на лечебните заведения. Вече трета година сме в такава ситуация. Първата година беше по-трудно, защото лекарите в световен мащаб нямаха опит. В момента сме подсигурили системата с медикаменти. Оставихме леглата в интензивните отделения в бройка, както бяха по време на извънредната епидемиологична обстановка. Така че ние имаме пълната готовност, ако се наложи да реагираме. Силно се надявам, че дори да имаме покачване на заразените, поне нашите впечатления и тези на експертния съвет към МС са, че тежестта на заболяването няма да бъде във варианта, който беше предишните години. Но дори да се получи такава ситуацията, здравната система е подготвена, нека хората да са спокойни", посочи още Меджидиев.

Ресорният здравен министър опроверга появилите се информации и още веднъж посочи, че в училищата и детските градини няма въведени ограничителни мерки. 

"Никой не се подготвя да затваря учебни заведения", подчерта той. 

Министър Меджидиев коментира и последния случай от Спешното отделение в Перник, където медицинска сестра е била нападната от пациент. 

"Трябва да има бързи производства и сериозни законодателни промени, за да защитим персонала си", каза той и допълни, че Лекарският съюз е осъществил обучение на медицински персонал в Самоков в психологически аспект как да се предотвратят и да не се предизвикват случаи на насилие. 

Служебният министър на здравеопазването откри обновеното и разширено Спешно отделение на МБАЛ – Добрич. Ремонтът и преустройството на тази структура на лечебното заведение са част от дейностите, които се изпълняват по голям инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ. Той започна през 2018 г. и ще приключи до края на 2023 година, посочва БТА. Общият му бюджет е 163 897 815,62 лв., от които 138 976 812, 77 лв. са предоставени от Европейския фонд за регионално развитие, 24 525 319, 91 лв. са национално съфинансиране, а 395 682, 94 лв. – собствен принос на Министерството на здравеопазването. В рамките на проекта ще бъдат обновени и модернизирани общо 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ в страната, които включват 27 центъра с техните 170 филиала, шест изнесени екипа в общините, както и 34 спешни отделения в държавните лечебни заведения.