Масово нарушаване на правилата за паркиране, на местата за хора с увреждания. Десетки шофьори ползват талони за инвалидни места на свои близки, съобщиха контролните органи. Как ще санкционират нарушителите?

Всяко излизане навън се превръща в истинско предизвикателство за Митко. Изпитанията по пътя към поредната му задача за деня стават непреодолими, когато трябва намери къде да спре. Защото често места за паркиране - няма, разказва Нова телевизия.

Граждани „глобяват” неправилно паркирали, лепят послания по колите

„Отивам, гледам, че има 1-2 сини места и двете са заети, мястото, до където трябва да отида, виждам, че им талонче и след малко обаче идва една кака или един батко, прибира си талончето и си тръгва”, обяснява Митко Николов.

Само в София местата, предназначени за спиране на хора с увреждания, са почти 900. Отделно от тях такива зони има и около всички големи търговски вериги. За да ги използват спокойно хората с увреждания получават синя карта от общината. До този момент в столицата са издадени над 14 000 сини карти. Често обаче те се използват от хора без право.

„Ако човекът с увреждане не е в колата, тогава вече има превишаване на правото –т.е. нарушение и лишава друг, който в момента има нужда да спре пред офис, институция, болница, а мястото е заето вече”, казва Катя Благоева – Фондация „Интелдей”.

Само за месец в столицата наказват около 40 шофьори, които паркират на сините паркоместа с чужди талони. Отделно от началото на годината паяците са вдигнали над 500 автомобили на шофьори, позволили си да паркират без право на синьо място.

„Надявам се гражданите, които са били санкционирани, да не си позволят втори път, защото глобата е 200 лева. По-труден е контролът върху ползването на тези карти - карта има, но се ползва от трето лице, разбира се има и хора, които са придружители, но често ползват картата без да превозват лицето с увреждане”, казва Румяна Милова от „Центъра за градска мобилност”.

Затова при проверките контролните органи следят кой точно паркира на местата за хора с увреждания. И все пак потърпевшите искат по-строг контрол.

„Трябва да се намери решение да се изземват картите - от водачи и автомобили, в които няма хора с увреждания. Тук не говорим за състрадание, а за правила”, казва Капка Панайотова от „Центъра за независим живот”.

Източник: Novanews.bg