/ ThinkStock/Getty Images
инвитро
94332
инвитро
  • инвитро
Ръководството на една от столичните инвитро клиники ще сезира НАП и икономическата полиция за извършване на проверка за финансирането на пациентските организации, които разпространиха твърдения за липса на контрол върху клиниките, извършващи ин витро процедури с пари от Центъра за асистирана репродукция.
 
Миналата седмица от организациите "Заедно с теб" и "Диабет" поискаха оставката на шефа на Центъра д-р Мария Георгиева заради допуснати злоупотреби с разходването на средствата, които според организациите са констатирани в доклад на Сметната палата.
 
Извършват ли клиниките ненужни ин витро процедури?

Днес д-р Георгиева заяви, че в доклада няма данни за злоупотреби и нарушения, а директорът на една от клиниките д-р Георги Стаменов поиска конкретни сигнали и заподозря интереси, целящи оклеветяване на медицината в България.
 
Заради липса на конкретни данни за злоупотреби с харченето на парите от Центъра за астистирана репродукция д-р Георги Стаменов - директор на една от инвитро клиниките, работещи с Фонда, внася сигнал до компетентните държавни институции с искане да се разследва откъде идва финансирането на пациентските организации, които твърдят, че има злоупотреби.
 
Той заяви, че е готов да понесе отговорност в съда за това действие и поясни, че един от представителите на тези организации администрира страница във Фейсбук, на която двойките с репродуктивни проблеми се насърчават да търсят възможности за инвитро в клиники в Турция.
 
Д-р Стаменов припомни, че новата държавна политика спрямо инвитро процедурите предвижда финансиране на четвърти опит след три неуспешни, както и на хората с онкологични заболявания за бъдещо зачеване, генетичен анализ на ембриони при лица с хромозомни аномалии. Предвижда се и засилване на контрола спрямо клиниките, които работят и ще работят в центъра за асистирана репродукция. За да получи финансиране от държавата, дадена клиника ще трябва да докаже направени поне сто пункции със собствени средства. А клиниките, които са провели 250 пункции с държавни пари, ще подлежат на проверка.

Директорът на Центъра за астистирана репродукция д-р Мария Георгиева заяви от името на целия екип на Фонда, че в доклада на Сметната палата няма констатирани нарушения и че ще продължат да работят за националната кауза - да сбъдват мечтите на жени да имат бебе.