кисело мляко
кисело мляко / iStock

Компании от Саудитска Арабия имат интерес към българските млечни продукти, в това число и за обсъждане възможности за получаване на лиценз за производството им на тяхна територия. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с Бандар бин Ибрахим Ал-Хорайф, министър на индустрията и природните ресурси на Кралство Саудитска Арабия. Българският министър е на двудневно посещение в Рияд за участие в международния форум „Future Investment Initiative“.

По време на срещата министър Стоянов представи българското предприятие „Ел Би Булгарикум“ и възможностите за съвместно партньорство с фирми от Саудитска Арабия. Обсъдена бе идеята от стартиране на съвместен продукт в България, като се инвестира в нови производствени мощности, а готовата продукция с млечни продукти да бъде разпространявана на саудитския пазар. Интерес представлява и вариант за даване на лиценз за производство на оригинални български млечни продукти на тяхна територия, които да бъдат разпространявани в региона.

Инвестиции в областта на минната промишленост, енергетиката и индустрията представляват интерес за саудитски компании, стана ясно още по време на срещата. Обсъдена бе и възможността за обмяна на опит за развитие на стартъп средата.

Министър Стоянов отправи покана делегация от Саудитска Арабия да посети страната ни и да продължат експертните разговори по всяка от набелязаните теми.