САЩ и ЕС ни подкрепят по въпроса с осъдените медици
САЩ и ЕС ни подкрепят по въпроса с осъдените медици / Снимка: Sofia Photo Agency
България има силна подкрепа по въпроса с осъдените в Либия медицински сестри както от страна на ЕС, така и от САЩ. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, който откри Международна конференция за трансатлантическо сътрудничество и българския бизнес.

Съдбата на българските медици е въпрос, с който е ангажиран Европейският съюз, припомни Калфин и подчерта, че очаква с интерес посещението на Джон Негропонте и американска политическа мисия в Триполи в края на месеца.

Интересът към размразяването на икономическите отношения с Либия е много голям, както в САЩ така и в ЕС, допълни Ивайло Калфин. По думите му причината е, че Либия е важен фактор в борбата с трафика на хора през Средиземно море и големите природни богатства на страната.

Пред участниците в конференцията българският външен министър заяви, че като страна член на ЕС и на НАТО, България трябва да споделя общите цели за борба с климатичните промени, тероризма и енергийната зависимост.

Правителството работи за подобряване на бизнес средата в България и за провеждане на реформи, сред които такива в съдебната сфера. Техният резултат обаче ще надхвърли рамките на настоящия мандат, поясни Калфин.

България е малък пазар, но целта на правителството е да превърне страната в регионален център за търговията и за трансфера на новите технологии.