Сашо Диков: Управляващите нямат интерес от взрива
Сашо Диков: Управляващите нямат интерес от взрива / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

От взривяването на колата на журналиста Сашо Диков управляващите нямат интерес. Това каза самият той пред bTV, като допълни, че не желае да спекулира със ситуацията. Снощи около 22 часа бе взривена колата на спортния журналист пред блок 259 в столичния квартал „Гоце Делчев".

„От случилото се би трябвало да са доволни тези, които са противници на настоящата власт и искат да я дискредитират и те я дискредитират. Разбира се, тук се цели и втори заек с един куршум - моето сплашване и съответно не само моето, но и на всеки, който говори неправилно, така да се каже", смята Диков, като допълни, че не знае какво трябва да спре да говори.

Сашо Диков описа снощния взрив като зверски и подчерта, че според последните заключения не само, че ако имало човек в колата, той е щял да бъде „направен на парчета", но и ако е имало случаен минувач в радиус около 2-3 метра едва ли е щял да остане жив.

„Съжалявам, че не мога да помогна на разследващите, при подобни случаи, когато на някого му взривят колата и каже, че не е получавал заплахи, не вярвам. Колкото и да не е за вярване, аз заплахи не съм получавал, което е самата истина", каза журналистът.

Когато е взривена колата му, той е бил вкъщи, на последния етаж на блок 259 в квартал „Гоце Делчев". Около 22 часа се се чул невероятен тътен, описва преживяното той: „Наскачаха съседите, изскочиха вън, аз през прозореца само погледнах, че някакво кълбо има около моята кола, те започнаха да викат „Сашо, ела, че колата ти е взривена", слязох долу и видях колата ми на нищо".

Предполага се, че за взрива не са използвани „модерни" начини - дистанционни, GSM-и, каза Диков. „Ако е използван най-първобитният начин с тротилова шашка, „палиш и бягаш", само че се предполага, че той като я е сложил под гумата и докато е избягал, е имало няколко минути - две-три или пет, в които може да дойде човек", разказва разтревожено журналистът. Той обясни, че в района няма охранителни камери. След взрива дошли полицаите, оградили, две патрулки пазели цяла нощ, а днес е вторият оглед на мястото.

Сашо Диков обясни, че от взривната вълна до шестия етаж има счупени прозорци в блока, по думите му някаква фуния се е образувала в един от ъглите на сградата. „Иначе има срещу колата, където живее един комшия в една малка къщурка, всички негови прозорци са счупени. До втория-третия етаж в нашия вход също така има счупени прозорци, на един прозорец дървената дограма е избита", казва Диков.

Той направи паралел със случая с взрива пред вестник „Галерия" от 10 февруари миналата година, като допълни, че от онзи случай са минали 8-9 месеца, а още няма открит извършител.