Само 10 от всеки 100 българи с увреждания имат работа
Само 10 от всеки 100 българи с увреждания имат работа / netinfo
Само 10 от всеки 100 българи с увреждания имат работа
59342
Само 10 от всеки 100 българи с увреждания имат работа
  • Само 10 от всеки 100 българи с увреждания имат работа

Само 10 от всеки 100 българи с увреждане в трудоспособна възраст имат работа. Това каза в интервю за Дарик изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски. По думите му не само стимулите могат да накарат работодателите да наемат служители с увреждания - също толкова важна се оказва достъпната среда, която пречи на мнозина да стигнат до работното си място.

Въпреки очакването тази есен да заработи информационната система, която трябва да събере данни за българите с увреждания, тя ще стартира през пролетта и едва в средата на следващата година ще се знае точният брой на хората и техните увреждания. Причината за забавянето - години наред е нямало финансиране за тази система, въпреки че е била разписана в Закона за интеграция на хората с увреждания.

Тази година са получени 2 млн. лева по ОП „Човешки ресурси" и вече се работи по заключителния етап от информационната система. Минчо Коралски поясни, че и без точните данни, ако се изхожда от средните за Европа проценти, хората с увреждания у нас са малко над един милион души.

Освен оцеляването на тези българи особено в зимния период и то в условия на криза, сериозният проблем е липсата на работа. „На 100 души, 10 имат работа. Проблемите са комплексни - не става въпрос само за реални стимули за работодателите. Даже когато държавата дава гаранции за работа например в държавната администрация, близо една трета от хората, които бяха спечелили конкурсите, не можаха да започнат работа заради архитектурни или транспортни бариери", отбеляза директорът на Агенцията за хората с увреждания.

Една рампа пред входа струва почти колкото една кола - около 20 хиляди лева, поясни още Минчо Коралски и призна, че когато на него му се е наложило да сложи подобно съоръжение пред дома си, това му е струвало всичките спестявания.

Затова и според него трябва да се помисли за някаква форма на кредитиране на тези хора в опита им да си осигурят сами достъпна среда. „Икономическите условия не са такива, че да отправям призив на всеки човек, който се нуждае да му дадем такава рампа, но ми се струва, че особено на млади хора, на хора с активни позиции, би трябвало да му се измисли някаква форма на кредитиране", коментира Коралски. Защото по думите му, за да започне работа или да учи един човек, първо трябва да излезе от къщи.

И тъкмо защото никой не е застрахован от това утре да се окаже в групата на хората с увреждания според Минчо Коралски е нужен е непрекъснат разговор за тези проблеми в обществото.

Интервюто с Минчо Коралски можете да чуете в сайта ни Radio.DarikNews.bg