„Знамената на Българското опълчение“
„Знамената на Българското опълчение“ / НВИМ
Националният военноисторически музей показва „Знамената на Българското опълчение“
Самарското знаме: светинята с орден за храброст
96469
Самарското знаме: светинята с орден за храброст
  • Самарското знаме: светинята с орден за храброст
Оригиналното Самарско знаме могат да видят днес посетителите на Националния военноисторически музей. То се показва на националния ни празник 3 март като част от изложба, посветена на 140-ата годишнина от Освобождението на България. В нея са включени и останалите четири знамена на Българското опълчение, които могат да се видят до 11 март.

300-метрово плевенско знаме ще бъде част от честването на 3-ти март

От петте знамена най-известно е Самарското, превърнало се в символ на Руско-турската война и на участието на българското опълчение в нея. Създадено е в руския град Самара за Априлското въстание, но заради бързото му потушаване не е връчено, разказва директорът на НВИМ доц. Соня Пенкова. "Когато Русия обявява война на Османската империя делегация заедно със знамето пристига Москва. Временно знамето е изложено в Чудовия манастир в Кремъл, защото там са мощите на свети Алексей, който е покровител на град Самара. Самият император се покланя пред мощите на светеца и целува знамето на бъдещите български опълченци", разказа доц. Пенкова.

Знамената на Българското опълчение
НВИМ

Историци: Знамето на Старозагорското въстание е първообразът на националния трикольор

По-късно то е връчено на 3-та опълченска дружина, с която участва в битките при Стара Загора и Шипка, а за знаменосец е определен Антон Марченко. "В чест на третата годишнина от боевете при Стара Загора знамето е наградено с първата степен на ордена за храброст, който е вграден в неговата пика - това е емблематичен случай за награждаване на знаме. След героичния си път Самарското знаме става първият експонат по днешните стандарти в тогавашната знаменна зала на двореца", казва доц. Пенкова.

В боевете при Стара Загора, Шипка и Шейново е развявано и Горнооряховското знаме на Четвърта дружина. Макар да не са участвали в Руско-турската война, не по-малко значими са и знамената на Първа, Втора и Пета опълченска дружина.


Знамето на Стилияна: първообразът на националния трибагреник

Знамената на Българското опълчение
НВИМ

"Знамената на Първа, Втора и Пета опълченска дружина пък носят онова особено усещане за действията на българската държава в годините след Освобождението за освобождение на земите, останали извън държавните граници на България и вземат участие във всички следващи войни за национално освобождение и обединение", каза доц. Пенкова.
Четирите знамена могат да се видят в НВИМ до 11 март, а Самарското знаме ще бъде показано само на 3 март. По случай националния ни празник входът за музея ще е свободен.