Салмонелоза плъзна в детска градина в Разград
Салмонелоза плъзна в детска градина в Разград / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Едно болно дете и седем носители на заразата на салмонелозата установиха здравни инспектори в детска градина в Разград.

Заболяването е установено в края на май, уточниха едва днес от Регионалната здравна инспекция. Проби са взети от 58 деца, 28 души персонал в ЦДГ №4, както и от роднините на малчуганите. От над 100 проби положителни са 7, като 5 в групата на болното дете и 2 в съседна група.

Заразоносителите са спрени от посещение на детското заведение, преминали са антибиотично лечение, дезинфекцирани са помещенията в детската градина.

За няколко седмици е бил забранен и приемът на нови деца в градината, но вече е възстановен, тъй като се счита, че заразата е овладяна.

Заболяването е възникнало по контактно-битов път, не е от храна, обясни директорът на дирекция „Надзор над заразните болести" в РЗИ-Разград Йорданка Николова.

Докато търсели причината, здравните инспектори установили няколко нарушения в хигиената в ЦДГ-то. Съставени са три предписания, едно от тях е заради това, че леличките не миели ръцете на децата след посещение на тоалетна. На една от помощник-възпитателките е съставен акт заради това, че не изтупвала чаршафите на децата след следобедния сън. Минималната санкция за такова нарушение е 100 лв., по чаршафите могат да останат паразити и микроорганизми, това създава здравен риск - обясни д-р Ивета Попова от РЗИ-Разград.